4.9 C
Rapla
Reede, 26 apr. 2024
UudisedRaplamaal on töötus aastaga kasvanud 56 protsenti

Raplamaal on töötus aastaga kasvanud 56 protsenti

Pühapäeva, 7. märtsi õhtul oli “Aktuaalse kaamera” eetris lõik töötuse kasvust viimase aasta jooksul. Kui võrrelda praeguseid andmeid 13. märtsiga 2020, on terve Eesti peale praegu töötuid 20 600 võrra rohkem. Viimase aastaga on kasvanud töötus kõigis maakondades. Sealjuures on kõige suurem kasv olnud Harjumaal, Hiiumaal ja Raplamaal.

Saates tuli välja, et Raplamaal on aastaga töötus kasvanud 60 protsenti, kuid Töötukassa värskematele andmetele tuginedes on see number tegelikult 56 protsenti. Vahetult enne eriolukorra algust 12. märtsil 2020 oli Töötukassa Raplamaa osakonnas arvel 777 töötut ning tänavu 9. märtsi seisuga oli sama number 1199. Miks on Raplamaa sattunud Eestis esikolmikusse? Töötukassa kohaliku osakonna juht Ilvi Pere ütles, et siinkohal tuleb vaadata taustandmeid.

“Aasta tagasi oli meie maakonna töötuse määr üks madalamaid – 5 protsenti, Hiiumaal oli see 3,1 ja Harjumaal 4,5 protsenti. Just sellepärast näib ka kasv kõige kõrgem,” ütles Pere. Teisipäeva, 9. märtsi seisuga oli Eesti keskmine töötuse määr 8,8 protsenti ning Raplamaa jääb sellest allapoole, siin on töötuse määr 8,2 protsenti tööealisest elanikkonnast. Ilvi Pere avaldas lootust, et töötus hakkab lähiajal langema hooajatööde arvelt ning juba praegu on tööpakkumiste arv kasvanud. Töötajaid vajavad juurde meie maakonnas näiteks Harviker OÜ, Wellspa OÜ ja Saarioinen OÜ. Viimane neist otsis 9. märtsi seisuga viitteist tootmistöölist.

“Kindlasti vajatakse töökäsi juurde põllumajandussektorisse. Aasta tagasi vahendasime näiteks maasikakasvatajate tööpakkumisi, millest küll enamik olid teistes maakondades. Erilist huvi meie töötute seas need ei äratanud,” rääkis Pere. Puhkuseperioodiks otsib Raplamaa haigla asendajat koristajale ning Juuru ja Kaiu hooldekodu abitöölisele ja hooldustöötajale. Tõenäoliselt tuleb aga tõdeda, et lähiajal ei tule seoses piirangutega tööpakkumisi toitlustuse ega majutuse valdkonnas. Pere loodab ka selle peale, et suvisel puhkuste ajal vajavad abikäsi jaekauplused. Näiteks on aktiivne üks tööpakkumine Kohila Konsumis klienditeenindaja ametikohale.

Seoses viiruse levikust tuleneva keerulise olukorraga vähendab Töötukassa Raplamaa osakond edaspidi silmast silma kohtumisi ja soovitab klientidel kasutada nendega suhtlemiseks telefoni või e-kanaleid.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare