-0.6 C
Rapla
Teisipäev, 19 märts 2024
SportYilmaz Sahin toob Raplamaa jalgpalli lõunamaade hõngu

Yilmaz Sahin toob Raplamaa jalgpalli lõunamaade hõngu

Raplamaa jalgpallikooli õpilased saavad nüüd koguda oskusi ja nippe Türgist pärit treeneri Yilmaz Sahini (28) näpunäidete järgi. Nii FC Barcelona kui ka Portugali jalgpalliliidu juures kogemusi omandanud treener alustas treeningute läbiviimist Raplamaa JK-s veebruari alguses.

Klubi vedaja Taavi Tüvist ütles, et Sahini peale pannakse suured lootused, et ta uuendab klubis kasutatavat treeningumetoodikat.

Reede, 5. märtsi pärastlõuna Rapla kunstmurustaadionil. Suur lumi on veel maha sadamata, päike paistab ning treenida saab värskes õhus. Seda küll ainult väikestes gruppides, et arvestada koroonapiirangutega. Esmamulje järgi on Sahin rõõmus ja jutukas tüüp. Suhtlemine temaga käib inglise keeles, kuid ta on juba hakanud õppima ka eesti keelt. Ta on abielus eestlannaga ning nad elavad Vändras. Eestisse elama tuli paar 2020. aasta oktoobris, kui Sahinil avanes võimalus sooritada ülikooliõpingute praktika JK Vändra Vapruse juures. Vapruse vedaja Ranet Lepik tutvustas teda Raplamaa JK juhile Taavi Tüvistile ning sealtkaudu sai kontakt alguse.

Õpingud on viinud ka FC Barcelonasse

Sahini põhjalikkusest kõneleb seegi, et enne meie intervjuud oli ta paberi peal välja toonud peaaegu terve oma CV. Jalgpallifänni jaoks tuleb sealt välja nii mõndagi muljetavaldavat. Lisaks eespool mainitud FC Barcelonale ja Portugali jalgpalliliidule on tal kontakte ka teistes tuntud Lõuna-Euroopa klubides. Nii näiteks on ta käinud praktikal Türgi suurklubi Fenerbahce ning Portugali suurklubi Braga juures. Samuti on tal olnud kokkupuuteid Hispaania klubide Villarreali ja Celta Vigoga. Ta pääses õppima ka Real Madridi ülikooli, kuid pidi nendest õpingutest loobuma, sest see oleks läinud liiga kulukaks.

Sahin rääkis, et enne Eestisse kolimist reisis ta ringi kahekümne viies riigis, et oma teadustööd läbi viia. Praegu on tal spordipsühholoogias magistrikraad, kuid sellega ta piirduda ei kavatse. Ta ütles, et juba vaatab ta Tartu Ülikooli poole lootuses, et ehk saaks seal teha oma doktorikraadi.

Ta on akadeemiliselt väga täpne, kuid samas ka pühendunud spordihing. Tema ülikooliõpingud toimusid Türgis ja Portugalis ning ta keskendus jalgpallurite motivatsioonile. Täpsemalt keskendus ta naiste jalgpallile, tegutsedes Portugali jalgpalliklubi Braga naiskonna juures. Kõige kõlavam jalgpalliklubi, millega Sahinit saab seostada, on FC Barcelona. Seal käis ta ühe nädala pikkusel kursusel, mille viisid läbi Hispaania klubide jalgpallitreenerid.

Kõige pikema perioodi oma õppetööst on ta veetnud Portugalis ja Türgis. Just Türgis alustas ta ka tööd lastetreenerina. Poolprofessionaalsel tasemel on ta mänginud ka ise jalgpalli. Kõrgemate liigade kogemust tal küll ei ole, kuid see-eest mängis ta Türgis kohalikul tasemel. Vigastused tõmbasid mängijakarjäärile kriipsu peale ning sellele järgnesid õpingud ülikoolides ja jalgpalli uurimine akadeemilisest vaatenurgast. Seda tegi ta nii Türgis, Portugalis, Hispaanias kui ka Ameerika Ühendriikides.

Kolme treeningugrupi treener

Raplamaa jalgpallikoolis on uue treeneri üle palju elevust. Kunagi varem ei ole klubis olnud välismaalt pärit treenerit. Sahini hoole all on 2010. aastal sündinud tüdrukud, 2010. aastal sündinud poisid ja duubelvõistkond. Raplamaa JK vedaja Taavi Tüvist ütles, et kolm treeningugruppi on ühe treeneri jaoks optimaalne kogus. Ideaalne oleks üksainuke grupp, aga selline luksus ei ole mõeldav.

Tüvist ütles, et Sahiniga kohtumine ei tulnud päris välguna selgest taevast, aga ootamatult sülle langenud võimalus oli see küll. Nagu öeldud, viis Sahini ja Raplamaa JK teed kokku JK Vändra Vapruse juht Ranet Lepik. Üksmeel leiti kiiresti ning nüüd käibki Sahin Raplas trenne andmas.

„Kui temaga tutvusime, läksid meil kohe silmad särama, et võiksime temaga koostööd teha. Silma torkab tema psühholoogiline lähenemine. Eestlane tahab kiiresti tööle hakata, aga tema võtab rahulikumalt. Tal on pikk kannatlikkus,” rääkis Tüvist.

Lisaks oma treeningugruppidele saab Sahin ka abitreeneri rolli Raplamaa JK esindusmeeskonna juures. Peatreenerina jätkab Alo Bärengrub. Raplamaa JK mängib algaval hooajal Eesti meistrivõistluste teise liiga lõuna-lääne piirkonnas ning mängud algavad graafiku järgi aprillis. Sahin ütles, et üks asi, millega ta saab peatreenerile abiks olla, on noorte mängijate aitamine duublist esindusmeeskonda. Vaatamata noorele eale (28) ta ise mängijana enam väljakule ei kipu. Nendele lootustele tõmbasid kriipsu peale vigastused.

Raplas viib ta treeninguid läbi inglise keeles. Probleeme sellest tekkinud pole, sest noored kasvavad üles niikuinii inglise keele sees. Nii nagu spordis laiemalt, on ka jalgpallis kujunenud rahvusvaheliseks keeleks just inglise keel. Terminid nagu offside ehk suluseis ja goal ehk värav on hõlpsasti arusaadavad kõigile jalgpallis tegutsevatele inimestele.

Abitreenerina on Sahini kõrvale kaasatud Raplamaa JK mängija Ahto Liivamäe ning kui tõesti keelebarjäär tekib, saab tema aidata. Kuna Sahin osaleb eesti keele kursustel, on keel talle natukene juba ka külge hakanud. „Aga ma õpin, ei ole probleemi,” ütles ta eesti keeles.

Yilmaz Sahin elab koos abikaasaga Vändras ning sõidab kolm korda nädalas Raplasse treeninguid andma. Sõit võtab aega 45 minutit. Ise ütles ta, et see ei ole liiga pikk. Ta tõi näite, et kui Türgis tuli sõita kodust ülikooli, kulus selleks tund aega. 45 minutit on just mõnus aeg, et end töölainele seada.

„Võtan autosse teed kaasa ja kuulan sõidu ajal raadiosaateid jalgpallist, et oma tööd paremini teha. Vahel näen tee ääres metsloomi jooksmas,” sõnas ta. Sahin ütles, et talle väga meeldib Eesti loodus ning see on oma ilu poolest maailmas teisel kohal Türgi kõrval. Ühe oma hobina tõi ta välja suusatamise ning seda on ta saanud teha Otepääl. Veel mängib ta tennist.

Galatasaray fänn

Sahin ütles otse välja, et ta tahab jätta Eesti jalgpalli endast jälje, mis jääb püsima ka pärast tema surma. Tartu Ülikoolist oli juba juttu. Ta avaldas siirast lootust, et just sinna saab ta õppima minna ning uurida Eesti jalgpalli käekäiku oma doktoritöös. „Eesti on suurepärane, mulle väga meeldib siin,” rääkis ta.

Türgis on tema lemmik jalgpallivõistkond Galatasaray ja neid on ta toetanud lapsepõlvest saati. Ülikooli praktika ajal sai ta aga töötada nende ühe põhilise konkurendi Fenerbahce juures. Ja kui tuli kanda töö juures Fenerbahce särki, polnud mingit probleemi.

Sahinil on hea meel, et vaatamata koroonaviiruse ohule on Eestis siiski võimalik treeninguid läbi viia. Mujal nii ei ole. Ta ütles, et on suhelnud oma tuttavatega nii Türgis kui ka Ameerika Ühendriikides, kus praegu treenida ei saa. „Mul on väga kahju, kui lapsed treenida ei saa, aga mul on väga hea meel, et Eestis saame seda teha,” sõnas ta ning lisas, et teadusliku töö seisukohast oleks põnev uurida Covid-19 mõju jalgpallitreeningutele ning sellele, kuidas see mängijate arengut mõjutab.

Jalgpallifännid kindlasti teavad Türgi koondise mängijat Nuri Sahini, kes on mänginud Borussia Dortmundis ja Real Madridis. Kuigi perekonnanimi on neil sama, mingit sugulussidet Yilmaziga ei ole.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare