spot_img
4.9 C
Rapla
Reede, 24 märts 2023
SportPeeter Pruus valmistub olulisteks võistlusteks juunis ja oktoobris

Peeter Pruus valmistub olulisteks võistlusteks juunis ja oktoobris

Raplast pärit maastikurattur Peeter Pruus esindab käesoleval aastal jätkuvalt Itaalia rattatiimi Torpado Südtirol International. Pärast ühe nädala pikkust puhkust ja tervisekontrolli Eestis sõitis Pruus teisipäeval, 16. märtsil Itaaliasse, et jätkata treeninguid koos meeskonnaga.

Ettevalmistus käib selle nimel, et olla parimas vormis kõige tähtsamatel võistlustel juunis ja oktoobris. Juunis toimub kolm olulist starti, nende seas ka mägirattasõidu Euroopa meistrivõistlused Šveitsis. Oktoobris tuleb valmis olla maailmameistrivõistlusteks Itaalias.

Tegelikult lootis Pruus teha 2021. aasta esimesed stardid juba märtsis, kuid ebaõnn tõmbas nendele plaanidele kriipsu peale. Jaanuaris ja veebruari alguses viibis ta Hispaanias treeninglaagris ning kukkus seal erakordselt õnnetult, murdes sõrmeluu. “Minu aasta ei alanud hästi. Umbes kuus nädalat tagasi, veebruari alguses kukkusin Hispaanias, murdsin sõrmeluu ja sain marrastusi. Tegin küll trenni edasi, aga käsi andis ikkagi tunda,” rääkis Pruus. Nagu sellest veel vähe oleks, põdes ta läbi ka kurikuulsa koroona. Veebruaris tegi ta küll kõik treeningmahud täis, aga pole liialdus öelda, et ettevalmistus kulges ikkagi üle kivide ja kändude. Tagasi Eestisse tuligi ta puhkama ning selleks, et läbida tervisekontroll.

Pruus ütles, et Covid-19 põdes ta läbi üsna kergelt, kuid sajaprotsendiliselt ta sellest taastunud ei ole. “Loodan väga, et sellega on kogu 2021. aasta ebaõnn mul läbi elatud. Ega siin muud ei olegi, tuleb mõelda positiivselt ja jätkuvalt trenni teha,” sõnas Pruus. Kõigest sellest tulenevalt ei ole plaanis märtsis veel võistlushooaega alustada, kuid aprillis juba küll. Esimene selle aasta start ongi plaanis aprilli esimesel nädalal Hispaanias. Seda kõike tingimusel, et tervis vastu peab.

Üldine seis koroonaviirusega tekitab samuti teadmatust. Millised võistlused saavad toimuda? Millised jäävad ära või lükatakse edasi? Pruus rääkis, et Itaalias on sel aastal lubatud korraldada rattamaratone, kus on maksimaalselt tuhat osalejat. Varasematel aastatel on nendest osa võtnud kümme korda rohkem rattureid ning nii väikese hulga võistlejatega ei hakata üritust korraldamagi.

Olümpiale?

Ometi oleks vaja kevadel võistlustel osaleda. “Olen üsna kindel, et esimestel võistlustel ma kõige paremas vormis veel ei ole,” sõnas Pruus. Juba kolme kuu pärast ehk juunis ootavad ees hooaja kõige olulisemad stardid. 5. juunil toimuvad maastikurattasõidu Eesti meistrivõistlused Rõuges ning Pruus loodab seal kindlasti stardis olla. Peale seda kaua puhata ei saa. Juba 12. juunil toimub oluline maraton Itaalias ning seejärel Šveitsis Euroopa meistrivõistlused.

Et see saab olema tõeline katsumus, võib juba praegu öelda. EM-il asuvad start ja finiš 1400 meetri kõrgusel merepinnast, aga see on kogu võistluse kõige madalam koht. Kohati kerivad kõrgused 2600 meetri peale ning nii kõrged tõusud ei ole kerged ka kõige kogenumatele sõitjatele. Suvi on võistlusgraafiku kohaselt üldse tihe. Juulis on kaks olulist starti, millest üks on Eesti meistrivõistlused olümpiakrossis Jõulumäe tervisespordikeskuses.

Juulis ja augustis toimuvad ka olümpiamängud Tokyos. Kuigi Pruusil sinna kindlat kohta ei ole, on ikkagi õhus teoreetiline võimalus, et ta saab seal võistelda. Maanteesõidus kuuluvad Eesti koondisesse Tanel Kangert ja Rein Taaramäe. Pruus on nende n-ö esimene varumees. Kui üks neist peaks mingitel põhjustel olümpiamängudest eemale jääma, läheb teda asendama just Pruus.

“Loomulikult loodan, et midagi halba nendega ei juhtu, aga kui on vaja, siis läheksin neid asendama, kuigi maanteesõit ei ole minu põhiline ala,” rääkis Pruus.

MM Itaalias

August tõotab tulla mõnevõrra rahulikum kuu, kuid sügisel lähevad võistlused jälle edasi. Igas kuus on ette nähtud kolm kuni neli olulist starti ning võrreldes koroonaeelse ajaga ei ole selles midagi uut. Tänavune hooaeg tõotab venida isegi pikemaks kui eelmistel aastatel, sest osa võistlusi on lükatud oktoobrisse ja novembrisse.

Just oktoobri teisel nädalavahetusel toimub veel üks oluline sõit suviste Euroopa meistrivõistluste kõrval. Siis peetakse Itaalias maailmameistrivõistlusi ning need on Torpado Südtirol International meeskonnale ülimalt olulised. Sõidetakse ikkagi oma kodumaal. Just Itaalias jätkub nüüd ka Pruusi ettevalmistus. Sinna sõitis ta 16. märtsil autoga. Lennuki peale lootma jääda on praegusel ajal keeruline, kuid oma meeskonna juurde oli tal väga vaja jõuda, et jätkata hooajaeelset ettevalmistust. Kõike seda teeb ta selle nimel, et olla juunis ja oktoobris toimuvateks tiitlivõistlusteks võimalikult heas sõiduhoos.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Sõnumid
Kõik uudised
Kuulutused