Koroona-Eri: Raplamaa perearstid haaravad vaktsineerimise igast võimalusest kinni

0
276
Foto: Siim Solman

Eesti Haigekassa kommunikatsioonijuht Evelin Trink on kinnitanud, et kõikidele perearstidele on edastatud info koroonavaktsiinide tellimise kohta. Täpset ülevaadet sellest, millised perearstid, kuhu ja millistes kogustes vaktsiini on endale tellinud, justkui kellelgi ei ole ning uurida tuleks igalt perearstilt eraldi. Teada on, et Raplamaa arstidel on olnud vähemalt kaks võimalust vaktsiine tellida.

Rapla perearstikeskus on andnud oma vaktsineerimise tegevusest hea ülevaate. Teiste maakonna perearstidega on kontakti saavutamine olnud keerulisem ning saame tuua vaid mõned näited.

14. märtsil toimus massiline koroona vastu vaktsineerimine AstraZeneca vaktsiiniga. Tehti laiem üleskutse kõigile 65-aastastele ja vanematele registreerida end vaktsineerimisele. Esialgses avaldatud infos oli Raplamaa ainus vaktsineerimiskoht sel kuupäeval Raplamaa haigla. Hiljem selgus, et vaktsineerida sai ka Kehtnas ja Märjamaal.

Raplamaa haiglasse saabus 300 vaktsiinidoosi, Kehtnas ja Märjamaal jagati mõlemas kohas 200 doosi. Erinevalt Raplamaa haiglast, ei saanud inimesed Kehtnasse ja Märjamaale vaktsineerimisele registreerida läbi digiregistratuuri, vaid selleks tuli helistada. Õigupoolest selgub, et perearstid ja pereõed tegid ise suurema helistamise töö ära ja otsisid oma nimistu patsientide seast sobivaid inimesi.

Enne 14. märtsi oli Kehtna perearst Maret Tamme saanud oma nimistu riskirühma kuuluvatest patsientidest umbes 120-le teha kaks doosi koroonavaktsiini. Märjamaa perearsti Maarika Hiiemaa nimistu patsientidest on kaks doosi koroonavaktsiini saanud 193 inimest. Kui me Hiiemaaga telefoni teel esmaspäeval, 15. märtsil vestlesime, andis ta teada, et lähipäevil pidavat temani jõudma veel 100 lisadoosi koroonavaktsiini.

Kohila perearst Artur Anson ütles, et selle piirkonna perearstid on saanud vaktsineerida hooldekodu asukaid ja ka oma nimistu patsiente, kuigi Anson ise alles ootab oma nimistu patsientide jaoks koroonavaktsiini. Ansoni sõnul peaksid vaktsiinidoosid temani jõudma järgmisel nädalal, täpsed kogused on veel kinnitamisel.

Soov kohtuda emaga innustas vaktsiini saama

Tiit (68) on üks neist 300 inimesest, kes käis 14. märtsil Raplamaa haiglas koroonavaktsiini esimest süsti saamas. Tiidu sõnul oleks ta võimaluse avanedes olnud valmis ka juba varem laskma end vaktsineerida. „Sooviksin emaga kohtuda,” selgitab ta. Nimelt on Tiidu 97-aastane ema juba suvest saati olnud kas haiglas või hooldekodus ning tulenevalt piirangutest ei ole ta saanud teda juba pikka aega vaatama minna. Tema ema on mõlemad vaktsiinisüstid kätte saanud. „Eks enda pärast ka kindlasti on mõttekas ikka ära teha. Võib-olla hiljem kahetsed, kui põed koroonat raskemalt, et oleks võinud ära teha,” arutleb Tiit.

Vaktsineerimine ise käis Tiidu kogemuse järgi küllaltki sujuvalt. Registratuuris tuli täita ankeet ning enne süsti saamist küsiti veel eraldi tervise kohta üle. Kui oldi veendunud, et vaktsiini võib talle teha, suunati ta süsti saama. Pärast vaktsiini saamist koges Tiit enda sõnutsi esimesel ööl ja järgmisel päeval pisut uimasust, aga ei midagi sellist, mille pärast ta muret oleks tundnud.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare