-1.7 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
UudisedKui kuidagi ei saa, siis kuidagi ikka saab

Kui kuidagi ei saa, siis kuidagi ikka saab

11. märtsist kehtivate piirangute tõttu võivad lahti olla vaid toidupoed ja sealgi on piirangud. Kuidas kavatsevad uute piirangute valguses ellu jääda Rabav Raplamaa Pood, mis muuhulgas müüb ka kohalike tootjate söögikraami, ja samuti kohaliku toodanguga kauplev hooviOTT?

„Olukord on halb ja selle halva asja juures tuleb leida võimalused, et ellu jääda. Tuleb otsustada, kas sa jääd ellu või ei jää. Meie otsustasime suhtuda niimoodi, et meie jääme ellu. Me suhtume sellesse olukorda põnevusega ja vaatame, mis sellest välja tulema hakkab,“ sõnas Rikka Toman, Rabava Raplamaa Poe eestvedaja ja MTÜ Väärt Raplamaa Toode juhatuse liige.

E-poe eest hoolitsev Siret Jakobson lisas, et tegelikult on eelproov eelmisel kevadel juba tehtud ning seegi aitab hoida suhtumist, et tuleb kuidagi hakkama saada.

Tomani vanaema armastas ikka öelda, et kui kuidagi ei saa, siis kuidagi ikka saab, ja seda õpetust ta ka järgib. Plaan tekitada maja ette terrassimüük oli poe eestvedajatel juba varem plaanis, kuid karmistunud piirangud tegid selle lihtsalt kiiremini teoks.

„Meil on siin maja ees kujuteldavad terrassid ja seal neli müügikohta, kuhu kutsume tootjaid müüma oma tooteid. Mõnusalt turvaline vahe jääb vahele. Lisaks on meil parkimiskohad kõnnitee ääres ja see on ideaalne drive-in,“ selgitas Toman, lisades, et eelmine suvi sai selline drive-in meetod praejuustu müügiga ka ära katsetatud.

Esimene piiranguteaegne drive-in kauplemispäev toimus 11. märtsil, kui kaubeldi Intsu talu lepasuitsulihaga ja Sepajõe talu leivatoodetega. „Me tõsiselt loodame, et sellest haaratakse kinni ja kasutatakse seda võimalust, et ellu jääda,“ sõnas Toman. See annab võimaluse ka poel ellu jääda, kuna kohalikku toidukaupa müües saavad nad kliente poodi lubada, järgides 2+2 reeglit.

Möödunud koroona-aastale vaatab Toman tagasi kui arendavale ja edasiviivale ajale. „Meil on veel raskusi, aga süsteem areneb, tulevik on ilus,“ sõnas Toman ja Jakobson lisas: „Täna tundub see lause naljakas, aga see ongi see, mis suhtumise sa valid.“ Eesootavale ajale astutakse vastu täis optimismi. Muuhulgas töötatakse välja Raplamaa toidukaarti, mis hõlmaks infot kõigi toidutegijate kohta, ja Raplamaa tootjate/teenusepakkujate kaarti.

„Me teeme nii palju kui võimalik ja kui ei ole võimalik, siis otsime uue võimaluse. Alla me ei anna. Praeguses olukorras kaob küll kindel sissetulek ära, tekib auke ja me jääme võlgu tootjatele, aga aasta lõpu seisuga on kõik jälle makstud. Ära me ei kao, mitte mingil juhul,“ lubas Toman.

HooviOTT peab sünnipäevaplaane

Hästi on läinud ka hooviOTTil, mis praegu küll riigi piirangute tõttu ei toimi. Kuigi väliturud keelatud ei ole, otsustasid eestvedajad Anni Vahter ja Janeli Säärits siiski turu ära jätta, kuna olukorras, kus igaühe panus ja piirangutest kinnipidamine on oluline, ei tundunud mõistlik korraldada üritust, mille eesmärk on kokku kutsuda võimalikult palju kliente kohalike tootjatega tutvuma.

„Hoovikas ei ole tavapärane väliturg, vaid iganädalane avalik üritus, mistõttu lähtume avalike ürituste piirangutest,“ lisas Vahter, nentides, et selline olukord on kauplejate jaoks kindlasti raske, kuid nii tema kui ka Säärits on neile igati abiks. Paljud tootjad on leidnud müümiseks muud kanalid, kuni turupaus läbi saab: mõni teeb kojukandeid, mõne tooteid saab osta Rabava Raplamaa Poest, mõni teeb aeg-ajalt sama poe ees välimüüki. Vahteri sõnul on ka neid, kes on hoopis võtnud hingetõmbepausi ja kasutavad rahulikumat aega selleks, et teha toimetusi, milleks pole muidu aega olnud.

Kaupade tellimine koju pole aga Rapla kandis veel väga levinud. „Inimesed igatsevad ikkagi päris turgu, kauplejatega suhtlemist, laadamelu. Päris turgudega alustame esimesel võimalusel piirangute leevenedes. Kui seni sooviks mõne tootjaga kontakti saada või toodete kohta uurida, tasub julgelt meiega ühendust võtta,“ lisas Vahter.

Mõtetega on hooviOTTi rahvas aga juba kevades ja suves, valmistudes ja planeerides. „Hakkasime märtsi algusest välja andma kord kuus ilmuvat uudiskirja, kus on kõik oluline info koos, et ei peaks Facebooki lehel rullima ja otsima. Tulime just välja kinkekaartidega, mida saab osta hooviott.ee veebipoest ja kasutada maksevahendina hoovika turgudel. Oleme elevil, sest meil on käsil salajane koostööprojekt ühe hoovika toote loomiseks. Vaikselt sätime juba plaane hooviOTTi esimeseks sünnipäevaks, mida loodame tervitada suure peoga 1. juulil. Soolas on paar rändOTTi – läheme oma kauplejate pundiga külla türikatele ja Juurimaa tallile,“ tõi Vahter välja mõned suuremad tulevikutegemised ja plaanid.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare