-1.7 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
UudisedSpordiakadeemia vedajad kohtusid kõigi nelja valla juhtidega

Spordiakadeemia vedajad kohtusid kõigi nelja valla juhtidega

Raplamaa spordiakadeemia loomisest on räägitud mitu aastat. Aktiivsemalt alustati selles vallas tegevust paar aastat tagasi. Ebakindlad ajad on aga mõjutanud ka spordiakadeemia projekti kulgemist.

Tänavu veebruaris ja märtsis toimusid kohtumised spordiakadeemia projekti vedajate ja maakonna kõigi nelja omavalitsuse juhtide vahel. Ühtlasi oli teisipäeval, 16. märtsil spordiakadeemia juhtrühma koosolek. Kui veel loetud kuud tagasi plaaniti lõpuseminar korraldada aprillis, on nüüdseks projekti tähtaega pikendatud mai lõpuni.

Raplamaa spordiakadeemia on tegelikult vaid hüüdnimi. Selle tegelik nimi on Rapla maakonna kohalike omavalitsusüksuste, haridusasutuste ja erinevate spordivaldkonnas tegutsejate ühise noortespordi koostöövõrgustik. Idee on lihtne – luua süsteem, mis võimaldaks kohalikele noorsportlastele paremaid tingimusi treenimiseks ja ühtlasi tagaks hea hariduse.

Veebruaris ja märtsis toimunud kohtumistele omavalitsustega olid kaasatud ka kohalikud koolijuhid ja spordiklubide esindajad. Projektijuht Tavo Kikase sõnul oli kohtumiste eesmärk see, et valdade juhid oleksid kursis, mis suunas projektiga liigutakse. Ühtlasi kuulati ära murekohad ja probleemid, mis seoses sellega üles on kerkinud. Teisipäeval, 16. märtsil toimunud juhtrühma koosolekul oli arutelu all juba see, kuidas spordiakadeemiaga edasi minna.

“Rääkisime sellest, et kuigi tänaseks päevaks on palju tööd tehtud, on tegelikult palju tööd veel ka ees,” ütles Kikas. Siiski tõdes ta ühe võimaliku variandina seda, et projekti lõppedes maikuus ongi kõik ja spordiakadeemiat ei sünni. Ta lisas küll, et loodetavasti nii ei lähe ning juhtrühm plaanib projektiga kindlasti edasi minna. Ühe võimaliku variandina, mida ka juhtrühmas arutati, käis Kikas välja, et Rapla Maakonna Spordiliidu juurde tuleks palgata koordinaator, kes kogu projekti vedama hakkab.

Reedel, 19. märtsil toimub Raplamaa Omavalitsuste Liidu täiskogu istung ning ühe päevakorrapunktina on sees ka spordiakadeemia temaatika. “Usun, et seal hakkavad jõujooned paremini paistma. Tean, et juhtrühm tahab projektiga kindlasti edasi minna. Positiivne on see, et kõikide arutelude ja seminaride käigus on probleemid välja joonistunud ja inimesed nende üle arutlenud,” rääkis Kikas.

Märjamaa eelised

Märjamaa valla- ja koolijuhtidega toimunud kohtumisel veebruaris oli kohal ka valla kultuurinõunik Heli Lints. Ta rääkis, et kuigi spordiakadeemia idee on praegu veel toores, võib Märjamaale sellest kasu tõusta. “Praegu unistatakse suurelt. Kui spordiakadeemia hakkab toimima nii, nagu peab, siis ma näen sellest Märjamaale kasu,” rääkis Lints.

Märjamaa selge eelis spordiakadeemia puhul on olemasolevad võimalused – uus spordihoone, mis asub kõrvuti koolimajaga. Seal on ka majutus- ja toitlustamisvõimalused. Ühtlasi on läinud käiku plaanid Märjamaa staadioni renoveerimiseks. Plusspunkte annab kindlasti seegi, et Märjamaal on ujula, mis sai 2019. aastal spordiakadeemia egiidi all MATA-meetmest rahalise toetuse oma katuse renoveerimiseks. “Kui see käima läheb, näen ma küll spordiakadeemial tulevikku,” sõnas Lints.

Kohila spordilapsed eelistavad Tallinna

Kohtumine Kohila vallavalitsuse esindajatega oli esmaspäeval, 1. märtsil. Kohila valla kultuurinõunik Sigrid Põld ütles, et esialgu on nad äraootaval seisukohal. “Sportlased ja klubid on teemat arutanud ja üldiselt arvamusel, et päris täpselt ei saada aru kasutegurist Kohila spordilastele. Ka praegused võimalused on Kohila lastele piisavad. Kui midagi oodatakse, siis võib-olla ühiseid koolitusi treeneritele,” rääkis Põld.

Ta lisas, et väljendatud on ka seisukohta, et nendel koolitustel osalemisega võiks saada treenerid punkte oma kutsetunnistuse taseme kas hoidmiseks või tõstmiseks. Ühtlasi tõi Põld välja ka selle, et praeguses olukorras eelistavad tublimad spordilapsed minna õppima Tallinnasse, selle asemel et jääda kodumaakonda.

Spordiakadeemia projekti tähtaeg on maikuus ning siis peaks toimuma ettekannete esitlus, kus tutvustatakse selle toimimist ja tulevikku. Ebakindlate aegade tõttu ei osanud Kikas veel öelda, kas seda plaanitakse teha virtuaalsel kujul või tullakse ikkagi kokku.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare