-1.7 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
UudisedReoveeuuring annab viimaks lootust

Reoveeuuring annab viimaks lootust

Tartu Ülikooli reoveeseireuuringu värsked tulemused näitavad koroonaviiruse leviku pidurdumist. Endiselt on olukord tõsine Eesti põhjapoolsemas piirkonnas ja Tartus. Kesk- ja Lõuna-Eestis on viirusesisaldus varasemaga võrreldes kahanenud.

„Seda, kas tegu on püsiva languse alguse või ajutise võnkega, näitavad järgnevad nädalad. Lootus on, et ehk on meie kõigi ühised pingutused vilja kandmas ja viiruse levik hakkab vaikselt pidurduma,“ ütles uuringu juht, Tartu Ülikooli antimikroobsete ainete professor Tanel Tenson.

Reoveeproove kogutakse iga nädala alguses kõigis maakonnakeskustes ja üle 10 000 elanikuga linnades. Uuring on terviseametile abistav tööriist, andes varajast infot viiruse leviku hindamiseks enne kliiniliste haigusjuhtude tuvastamist. Uuring aitab avastada varjatud koldeid ja jälgida muutusi puhangudünaamikas. Terviseametit teavitatakse tulemustest regulaarselt.

Proovide kogumisel teeb Tartu Ülikool koostööd Eesti Keskkonnauuringute Keskuse ja vee-ettevõtetega, kes käitavad linnade reoveepuhasteid. Proovide analüüsid tehakse Tartu Ülikooli tehnoloogiainstituudi laborites.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare