Eesti koondise helged hetked jäid möödapanekute varju

0
286
Ajakirjanik Siim Jõgis.

Eesti jalgpallikoondis alustas maailmameistrivõistluste valiktsüklit kahe kaotusega. Kohtumistest Tšehhi ja Valgevene vastu saab leida ka positiivseid noote, kuid domineerima jääb ikkagi negatiivne. 180 mänguminuti jooksul lasti endale lüüa kümme väravat ning kahe kohtumise jooksul anti eduseis käest ära kolm korda.

Niisiis võib öelda, et Eesti koondis alustas uut MM-valiktsüklit nulliringiga. Kolmapäeva, 31. märtsi õhtul minnakse vastamisi küll Rootsiga, aga selle mängu puhul on tegemist maavõistluse, mitte valikmänguga. Muidugi läks Eesti Tšehhile ja Valgevenele vastu erakordselt hektilise seisu pealt. Suur osa meeskonnast ja terve treeneritepink pidi viibima isolatsioonis ning mängudele kaasa sõita ei saanud. Lisaks toimus “kodumäng” Tšehhi vastu A le Coq Arena asemel hoopis Poolas Lublini linnas. Kõik see kokku pani koondise keerulisse seisu. Algkoosseisus tuli väljakule joosta mitmel mängijal, kes tavaolukorras veel (enam) koondise koosseisu piirimaile ei ulatu.

Tšehhi mängu asusin vaatama mõttega, et tulemus saab olema teisejärguline, aga peaasi on see, et noored poisid saaksid tugeva rahvusvahelise kogemuse. Eesti esimene värav Tšehhi vastu oli tõeliselt kaunis. Konstantin Vassiljevi kiire ja täpne sööt oli justkui mõõdetud ning Rauno Sappinenil oli isegi sekund aega mõelda, kuhu see täpselt lüüa. Löök tuli välja täpne ning veeres väravavahi Jiri Pavlenka jalge vahelt otse võrku. Eesti läks 1:0 juhtima. See tekitas lootust ja optimismi, et ehk suudetakse teenida vähemalt viigipunkt. Lootus lendas küll vastu taevast, sest edasi järgnes väravatesadu Eesti võrku.

Eriti tahaksin tähelepanu juhtida väravale, mis viis Tšehhi juhtima 2:1. Paremalt äärelt tuli karistusalasse tsenderdus, millest ohtlik olukord alguse sai. Noor Eesti keskkaitsja Maksim Paskotši mängis end olukorrast täielikult välja, kui üritas peaga ära lüüa palli, mis tuli viie meetri kõrguselt. Loomulikult oli see lootusetu üritus. Üks sekund hiljem oli pall juba Antonin Baraki jalal, kes selle võrku virutas. Loodetavasti olid mõlemad mängud noorele keskkaitsepaarile Pürg – Paskotši väärt kogemus, millest õppida.

Mäng, mida tahaks unustada

Valgevene vastu oli lootust justkui rohkem. Tahaks ikkagi mõelda, et nende näol on tegemist meie masti meeskonnaga. Väljakul olidki jõuvahekorrad paremini tasakaalus kui mängus Tšehhi vastu. Eesti suutis haarata eduseisu kaks korda ning see näitas tahtejõudu. Eesti poolelt oli mängu parim igal juhul Henri Anier, kes mõlemad tabamused enda nimele kirjutas.

Tõeline ebaõnnesõdur selles mängus oli Karl Rudolf Õigus. Tema tahab selle kohtumise kindlasti ära unustada võimalikult kiiresti. Teisel poolajal tuli ta vahetusest platsile 62. minutil. Täpselt minut aega hiljem sai ta juba kollase kaardi eriti kentsakas situatsioonis, kui üritas vastasel pükse jalast ära tirida. Sellest olukorrast alguse saanud karistuslöögist lõi Valgevene 2:2 viigivärava. Mängu 77. minutil alustas Valgevene kiirrünnakut, mille Õigus veaga maha võttis. Selle eest teenis ta teise kollase kaardi, millest kokku tuli punane ning tema mäng oligi selleks õhtuks mängitud. Kahju, et nii läks.

Vaheetapp enne EM-i valikmänge

Nende kahe mängu peale on hea märk muidugi see, et Eesti lõi neli väravat. Väga kõnekas on kiire võrdlusmoment eelmise valiktsükliga, kus Eesti lõi kaheksas mängus ainult kaks väravat. Murelikuks teeb muidugi komme anda eduseisud käest ja kohe nii hullusti, et nendest saavad kaotused. Näiteks Valgevene vastu oli veel 26 minutit enne mängu lõppu tablool Eesti 2:1 eduseis ning viimasele kümnele minutile mindi vastu 2:2 viigiseisul. Enne lõpuvilet lasti ikkagi omale kaks väravat lüüa.

Praegu läks käima valiktsükkel maailmameistrivõistlustele pääsemiseks. Mõnes mõttes võiks Eesti koondis võtta seda kui vaheetappi enne järgmist EM-i valiktsüklit. Põhjus seisneb selles, et MM-ile jõudmine on tunduvalt raskem kui EM-ile. MM-il mängib 13 Euroopa võistkonda, kuid EM-il on neid tervelt 24. Kui nüüdsete mängudega saaks hea rütmi sisse, võiks see edasi kanduda järgmistele kohtumistele, kus mängus on juba pääs EM-i finaalturniirile. See oleks Eestile igal juhul jõukohasem katsumus kui pääs MM-ile.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare