9.9 C
Rapla
Reede, 26 apr. 2024
UudisedVald otsib Kuusiku lennuväljale ajutist haldajat, et vältida „musta” lendamist

Vald otsib Kuusiku lennuväljale ajutist haldajat, et vältida „musta” lendamist

Rapla vallavalitsus otsib enampakkumisega Kuusiku lennuväljale lühiajalist haldajat kuni pikaajalise partneri leidmiseni, et vältida ebaseaduslikku lennundustegevust.

„Lennuväljale ajutise haldaja leidmise vajadus tekkis eelkõige suhtlusest transpordiameti lennuliiklusteeninduse ja lennuväljade osakonna töötajaga. Murekoht on pärast sulgemist mitteseaduskuulekate kasutajate/lendajate poolt tõenäoliselt tekitatav "must lendamine",” selgitab Rapla valla arendusjuht Heiti Vahtra ajutise haldaja vajadust. Nn must lendamine tähendaks lennuväljal sulgemisest olenemata ebaseadusliku lennutegevuse korraldamist. 

„Kõigest siin toimuvast puuduks transpordiameti osakonna töötajatel sellel juhul igasugune ülevaade ja oht õnnetuste tekkimiseks oleks suur,” ütleb Vahtra. Põhja-Eestis Kuusiku lennuväljale kui murukattega lennuväljale alternatiivi ei ole. „Lennuvälja sulgedes peaks hakkama sellel juhul vald panustama oluliselt lennuvälja valvesse, et minimeerida eelpool kirjeldatud ohtu,” tõdeb arendusjuht. 
Vallavalitsus on aga jätkuvalt Vahtra sõnul seisukohal, et lennuvälja haldamine koos sinna kuuluva tegevusega ei ole kohaliku omavalitsuse ülesanne ning seega ei saa pidada mõistlikuks ka eelarvevahendite olulises mahus kulutamist sellisele tegevusele. „Kaaluti ka teisi võimalusi lennuvälja tegevuse korraldamiseks, kuid otsus langes siiski ajutise haldaja otsimise kasuks,” sõnab Vahtra. 

Lennusport üksi taristut korras ei hoia
„Oleme veendunud, et Kuusiku lennuväli saab jätkusuutlikult toimida, kui lisaks lennundustegevusele toetab seda äriliselt mõni kõrvaltegevus. Selleks on ruumi hetkel kasutamata 50-70 ha suurusel maa-alal. Viimased 25 aastat ajalugu on ilmekalt näidanud, et hobilennundus ja lennusport üksi ei suuda lennuvälja taristut korras hoida ja sinna vajalikke investeeringuid teha.
Sellest tulenevalt jätkab Rapla vald pikaajalise haldaja leidmiseks riigihanke ettevalmistamist ning kuni selle tulemuste selgumiseni otsime ajutist partnerit, kes hoiaks lennuvälja vähemalt samas seisukorras kui praegu ja tagaks lennuvälja lennundusega seotud ohutu ja juhitud tegevuse, territooriumi ja hoonete ning rajatiste heakorra, inimeste ja vara turvalisuse,” annab arendusjuht teada.
Ühtlasi kinnitatakse, et midagi oluliselt teistmoodi praeguse haldaja ülesannetes eelnevate konkurssidega võrreldes olema ei saa, välja arvatud see, et elektrienergia ja jäätmeveo lepingud jäävad valla nimele ning suures osas korraldab maa-ala hooldusniitmist samuti vald. „Haldajat otsitakse kuni kaheks aastaks. Kui pikaajaline haldaja leitakse varem, võib leping jääda ka lühemaks,” ütleb Vahtra. 
Rapla vallavalitsuse kodulehel on enampakkumise kohta öeldud, et haldajalt oodatakse lennuväljal harrastuslennunduse tagamist, aidates kaasa harrastus- ja väikelennunduse arengule lennuväljal, turismi arengule piirkonnas, Rapla valla ja kohaliku ettevõtluse arengule ja vaba aja võimaluste mitmekesistamisele.

Lennusportlased plaanivad enampakkumisel osaleda
Lennuspordi Föderatsiooni presidendi ja MTÜ Rapla Lennuklubi kõneisiku Jaano Rässa sõnul lennuklubi enampakkumisel ei osale: „Rapla lennuväljal kõige aktiivsemalt tegutsevad klubid on kokku leppinud, et üks nendest esitab sellele konkursile pakkumuse, omavahel muidugi konkureerima ei hakata. Sedasi käis tegevus seal juba palju aastaid ja teatud koostööprotseduurid on välja kujunenud,” ütleb ta.
Ajutise haldaja leidmise plaani kiidab Rässa heaks: „See on väga mõistlik lahendus tänases olukorras. See annab sügisel ametisse astuvale uuele vallavalitsusele aega kaalutletult ette valmistada pikemaajalist strateegiat lennuvälja osas. Olulisi otsuseid ei tohi langetada kuuma peaga ega kiirustades.”

Haldaja otsimisega alustati aasta tagasi
Tänavu 25. veebruaril toimunud Rapla vallavolikogu istungil selgitas vallavanem Meelis Mägi, et vallavalitsuse seisukoht on viia läbi pikaajalise haldaja leidmise hange. Esialgne mõte, mis volikogus ka välja käidi, oli kuni hanke alusel valitud partnerile vara üleandmiseni lennuväljal kogu tegevus peatada. 

Arutelud Kuusiku lennuvälja haldaja leidmiseks said alguse juba peaaegu aasta tagasi ning jõudsid kohtuni välja. Selle aasta 12. veebruari otsusega rahuldas Tallinna halduskohus MTÜ Rapla Lennuklubi kaebuse ja tühistas Rapla vallavolikogu otsuse, millega kinnitati lennuvälja arendamise koostööpartneri leidmise konkursi võitjaks Kuusiku Energia OÜ. Volikogu otsustas jätta kohtuotsuse vaidlustamata ja liikuda edasi haldaja leidmisega.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare