0.5 C
Rapla
Neljapäev, 18 apr. 2024
UudisedVeel sel kuul saab selgeks maakonna turismi tulevikusuund

Veel sel kuul saab selgeks maakonna turismi tulevikusuund

Raplamaa turismi arenduses hakkavad käesoleval aastal puhuma uued tuuled. Varem kuulus Raplamaa sihtasutuse Põhja-Eesti Turism alla, kuid see lõpetas 2020. aastal tegevuse. Nüüd käib partnerite otsimine ning läbirääkimiste pidamine uue organisatsiooni ehk DMO (Destination Marketing Organization, eesti keeles turismisihtkoha arendus- ja turundusorganisatsioon) moodustamiseks.

Sellel teemal on peetud arutelusid nii Raplamaa Omavalitsuste Liidu (ROL) juhatuses kui ka täiskogus. Senine suund on olnud vaadata põhja poole ning moodustada ühine DMO Harjumaaga. ROL-i tegevjuht Silvi Ojamuru ütles, et praeguses faasis on lisandunud sellesse nimekirja ka Tallinn ja Läänemaa. Lõplikke kokkuleppeid saavutatud ei ole, kuid need peaksid saama paika aprilli jooksul, sest juba mais tuleb esitada taotlus EAS-i sihtkohtade arenduse koostööprojektide konkursile. Selle tähtaeg on 4. mail. Pärast seda algab kaheaastane periood, mis eelneb DMO ametlikule asutamisele. Selle aja jooksul on igale osalevale maakonnale ette nähtud 50 000 eurot, mille käigus on lubatud toodete arendus, uuringud, tulevase DMO kontseptsiooni väljatöötamine, võrgustike koostöö ja kliendi teekonna uurimine-kirjeldamine.

Põhjalikult võetakse turismiteema käsile 23. aprillil Raplamaa Omavalitsuste Liidu täiskogu istungil. Eeldatavasti jõutakse siis kokkuleppele, milliste maakondade või piirkondadega jätkata koostööd DMO moodustamiseks. Tõsisemad arutelud on praeguseks peetud Harju- ja Läänemaa suunal, aga ka Tallinnaga.

Kehtna valla arendusnõunik Varri Väli tõi välja, et isegi kui Tallinn ei haaku DMO moodustamise protsessi, tahetakse turismivaldkonnas pealinnaga ikkagi koostööd teha, sest just seal liigub kõige rohkem turiste. Küll aga on omavahel kokku lepitud, et projekti juhtpartner saab olema Harjumaa. “Kindlasti on ühine soov tekitada klienditeekonnad Tallinnast välja, Paldiski, Keila ja Rapla suunal. Samuti on arutusel ühtlase kontseptsiooniga piirkondlike turismiteede väljatöötamine,” sõnas Väli.

Kui rääkida võimalikest koostöövaldkondadest, siis mainis Väli piirkondlikku toitu. Aprilli alguses teatas maaeluministeerium, et mais algab Põhja-Eesti maitsete aasta, kes võtab selle tiitli üle Läänemaalt ja Haapsalult. Varri Väli ütles, et isekeskis on arutatud, et 2022. aastaks võiks Raplamaa kandideerida samale tiitlile, et siis saaks tähistada Raplamaa maitsete aastat. Veel mainis Väli tegevussuundadena diginähtavust ja plaani viia ellu “Raplamaa rada”.

Kui piirkondlikud DMO-d saavad moodustatud, lähevad need kohalike arenduskeskuste juhtimise alla.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare