9.4 C
Rapla
Teisipäev, 26 sept. 2023
UudisedHärgla mõisa juurde paigaldatakse hoiatavad sildid

Härgla mõisa juurde paigaldatakse hoiatavad sildid

Härgla mõisa seisund on kohalikele elanikele valmistanud muret juba pikka aega. Uuesti kerkis see teema esile tänavu märtsis toimunud Juuru osavallakogu istungil, kus tõdeti taas nii mõisa peahoone kui ka kogu kompleksi järjest halvenevat seisu. Olukorraga on kursis nii Rapla vallavalitsus kui ka muinsuskaitseamet.

Rapla vallavalitsuse Juuru teenuskeskuse piirkonna koordinaator Marek Mutli rääkis, et vastavalt kohalike elanike pöördumistele on vallavalitsuse esindajad käinud kohapeal olukorda kontrollimas.

“Vallavalitsusel on õigus juhtida kinnistuomaniku tähelepanu, kui olukord kinnistul kujutab ohtu teistele inimestele. Vastavalt kodanike pöördumisele kontrollisime kinnistu seisukorda ning Rapla vallavalitsuse järelevalvespetsialisti saadetud märgukirjas juhtisime tähelepanu kinnistu korrektsele märgistusele, hoonete sissepääsude sulgemisele ja ohtlikele puudele territooriumil,” rääkis Mutli.

Ühtlasi lisas ta, et kinnistu omanik on märgukirjale vastanud ning lubanud kinnistu tähistada ja esmased ohtu ennetavad tööd teostada käesoleva aasta maikuu jooksul. Kinnistu omanik on ettevõte Sunny-Trading OÜ. Selle esindaja Rain Koort ütles, et nemad on lubanud panna maikuu jooksul välja sildid “Eramaa”, et vältida võõraste sattumist territooriumile. Mis aga saab mõisakompleksist edaspidi, on praegu Koorti sõnul keeruline öelda.

“Tulevikuplaane on täna raske ennustada. Meie loodame tulevikus Härgla mõisa korda teha, et leida sellele ka kasutust,” rääkis Koort. Praegu seisab ajalooline hoone tühjana ning ilma kasutuseta. Aja jooksul on seal tegutsenud nii kool kui ka näiteks kolhoosikontor. Eestikeelse Vikipeedia andmetel oli mõis alates 1822. aastast kuni 1919. aasta võõrandamiseni perekond Rosenthalide omanduses.

Kohapeal on käinud olukorda kontrollimas ka muinsuskaitseamet. Asutuse Raplamaa nõunik Andrus Rospu ütles, et Härgla mõisaansambli kaitsealuste hoonete seisukorda käis muinsuskaitseamet kohapeal hindamas käesoleval aastal. Selle käigu tulemusel on valmimas nimekiri vajalikest töödest mälestistel. Rospu ütles, et see edastatakse omanikule käesoleva nädala jooksul. Seejärel loodetakse koos omanikuga paika saada prioriteedid, millises järjekorras remonditöid tegema hakata. Rospu ütles veel, et kõike ei pea kohe esimese hooga ära tegema ning osa neist võib lükata näiteks järgmisesse aastasse.

Härgla mõis asub praeguse haldusjaotuse kohaselt Rapla valla territooriumil, Juurust linnulennul 5,5 kilomeetrit loode suunas.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Kõik uudised
Kuulutused