-0.1 C
Rapla
Teisipäev, 23 apr. 2024
UudisedRaplamaa aasta emad on kogukonna aktiivsed liikmed

Raplamaa aasta emad on kogukonna aktiivsed liikmed

Eestis on Statistikaameti järgi emade osakaal kõigist 15-aastastest ja vanematest naistest suurim just Raplamaal. Iga ema on oma lapse jaoks kõige erilisem ja väärtuslikum. Osade emade tegemised paistavad aga ka väljaspool kodu silma ja nii valivad Märjamaa, Kohila ja Rapla vallad iga aasta emadepäeva paiku ema, kellele omistada aasta ema auväärne tiitel. Lisaks valib Kohila vald aasta vanaema. Kehtna vald aasta ema ei vali, sümboolselt tunnustatakse kõiki emasid.

Rapla valla aasta emaks valiti Kabalas elav Ave Smirnov, kes on kolme lapse ema. Ave ja tema abikaasa Alari peres sirguvad 9-aastane Anthony, 8-aastane Ashton ja 1-aastane Aliis. Perekondlikke ühistegemisi hinnatakse nende peres kõrgelt. Koos käikase ujulas, kinos, väljasõitudel ja puhkustel. Ave esitas aasta ema kandidaadiks MTÜ Kappeli Külad MTÜ, kes iseloomustab Avet kui ema, kes on oma armastuse ja hoolivusega kasvatanud oma lapsed viisakateks, tublideks ja sõbralikeks.

Ave on ehe näide sellest, et kõik saab tehtud, kui vaid ise tahta. Nii täiendab Ave end erialalaselt igal võimalusel, kuulub Kabala Lasteaed-Põhikooli hoolekogusse ja on Kappeli Külade MTÜ juhatuse liige.

Külaellu ja kooli tegevustesse panustamine on eeskujuks ka Ave lastele, õpetades neile, et õppimine, enesetäiendamine ja küla tegemistes osalemine on nende pere argielu osa. Aktiivse ja õpihimulise ema kõrval on ka lapsed iseseisvamad ning õpivad vastutust.

Kohila valla aasta emaks valiti Katti Lindeberg. Tema ja abikaasa Alo on lapsevanemateks kolmele lapsele- Kerlile (30), Silverile (26) ja Lisett Deliile (10). Sel kevadel saab Kattist ka energiast pakatav vanaema.

Katti on ema, kes on kasvatanud lapsed varakult iseseisvateks ühiskonna liikmeteks, kaasates end alati rõõmuga ka laste tegemistesse nii nõu kui jõuaga. Kattile saab emana alati loota. Väärtushinnangud, mille Katti oma lastele ellu kaasa annab on töökus, positiivne ellusuhtumine ja julgus järgida oma südant. Kuigi tema täiskasvanud lapsed on oma elu peal, siis nende Hageri metsade vahel olev vanematekodu on siiani neile turvaliseks paigaks.

Katti süstib ka kogu oma peresse armastust oma kodukoha ning kogukonna vastu, olles aktiivne liige Hageri kogukonnas. Näiteks on ta kaasatud Kohila Hoovide Teatrisse, korraldanud heategevuslikku Püha Päeva Lastega ning on Ladies Circle Kohila aktiivne liige. Hobidena huvitub Katti ajurveedast, reisimisest, keraamikast ja loodusfotograafiast. Selle kõige kõrvalt on Katti ka kohalik ettevõtja, kes toodab looduskosmeetikat, millega ka kohalikke üritusi ja ettevõtmisi järjepidevalt toetab.

Aasta vanaemaks valis Kohila vald Valve Kasemetsa, keda teatakse kui tasakaalukat, pere hoidvat ja väga positiivset naist. Kuna kokkuhoidev pere on tema jaoks väga oluline, korraldab ta juba 20 aastat suguvõsa kokkutulekuid. Valvel on kaks tütart, kolm lapselast ja lisaks on ta vanavanema ühele lapsele, kes tema päevad huvitavaks ja sportlikuks muudab. Valve on moodne vanaema, kes ajaga kaasas käies kasutab facebooki ja teeb lähedastega videokõnesid.

Aastaid on Valve olnud Kohila Reumaühingu üks eestvedajaid. Talle meeldib teatris käia ja suhelda erinevate inimestega. Valve mõte on, et kui kuidagi ei saa siis kuidagi ikka saab.

Märjamaa valla aasta emaks valiti Tiina Roosimägi, kes on ema kolmele täiskasvanud pojale ning vanaemaks kolmele lapselapsele. Lastega seotud on ka Tiina tööelu, kuna ta on hinnatud õpetaja, kes on koolitanud lapsi, üliõpilasi ja haridusjuhte ning vastutanud maakonna ja erinevate valdade hariduse juhtimise eest. Ta on töötanud keemiaõpetajana Vana-Vigala kutsekeskkoolis, olnud Kuusiku lasteaia-algkooli juhataja ja Valgu põhikooli direktor. Lisaks veel Märjamaa Vallavalitsuse liige, töötanud inspektorina Rapla Maavalitsuse haridusosakonnas ja haridusnõunikuna Saku vallavalitsuses ning Rapla vallavalitsuses. Praegu on ta Rapla Vesiroosi kooli keemia- ja füüsikaõpetaja.

Tiina hobideks on võimlemine, jooga, ujumine, reisimine ja kultuuri nautimine. Paaril viimasel aastal on ta korraldanud ka seltskonnatantsuhuviliste grupi kooskäimisi.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare