6.6 C
Rapla
Kolmapäev, 8 mai 2024
SportRaplamaale murdmaajooksu meistrivõistlustelt viis medalit

Raplamaale murdmaajooksu meistrivõistlustelt viis medalit

Mardo Lundver

Üldjuhul seostatakse Järvakandit klaasitootmisega ja suuresti seetõttu on 1200 elanikuga alevile omistatud ka klaasipealinna tiitel, kuid teatavasti pidavat heal lapsel mitu nime olema ning aina enam inimesi seostavad Järvakandit krossijooksuga, sest kolmandat aastat järjest võõrustati Eesti murdmaajooksu meistrivõistlusi.

Laupäeval, 8. mail selgusid Järvakandi terviserajal Maarjamaa parimad krossijooksjad alates U14 vanuseklassist kuni täiskasvanuteni. Raplamaa oli sel kõrgetasemelisel mõõduvõtul esindatud Rapla jooksuklubiga, kes saatis võistlustulle 13 sportlast. Medalisaagiks tuli kolm pronks- ja kaks hõbemedalit.

Klubi medaliarve avas Hugo Särev. Keskmiselt kuus korda nädalas treeniv spordimees, kes jooksmisega tegeleb tõsisemalt ja süsteemipäraselt alates 2020. aasta sügisest, võitis poiste U16 kahe kilomeetri distantsil oma esimese individuaalse medali, pronksi.

„Medalivõit tuli raskelt. Alustasin alles neljandast reast, kuid sellele vaatamata oli esinelikuni jõudmine kerge, aga kohta hoida juba raskem. Konkurents oli pigem lahjavõitu, kuid võitja oli tugev. Esimene medalivõit tekitab häid tundeid ja motiveerib mind,“ lausus ajaga 6.32 lõpetanud Erik Horni treenitav.

Samas jooksus osalesid tublilt ka Kristo Ehrenpreis, Bert-Joosep Panker ja Gabriel Velberg, kes 32 lõpetaja heitluses jagasid omavahel kohad 13.-15. U18 arvestuses lisandus klubile kaks pronksmedalit, kuid sekkuti ka kõrgeimasse kullamängu. Triin Erala pälvis kahe kilomeetri distantsil seitsme minutiga kolmanda koha. Hõbemedal jäi vähem kui sekundi kaugusele.

„Olen väga õnnelik pronksmedali üle. Tänane jooks oli taktikajooks. Esimene ring möödus suhteliselt aeglaselt, mis mulle eriti hästi ei sobi, sest pigem eelistan joosta ühtlase tempoga. Esimene kilomeetrine ring oli kerge, kuid hilisem üldvõitja Mari-Mai Ruus tõstis tempot ja Carmen Rääk järgnes. Üritasin neil kannul püsida. Mäed olid teisel ringil jalgadele rasked, kuigi mäest alla jooksin kiire hooga.

Teine ring võttis ikka läbi. Lõpuheitlus Carmeniga oli väga tasavägine. Ta jäi küll napilt ette, kuid peaaegu suutsin konkurendi oma lõpuspurdiga kinni püüda. Lõpetasime põhimõtteliselt koos – see jääb veidike kripeldama, sest natuke varem kiirendama hakates oleksin ta kinni püüdnud. Jään siiski rahule, sest medal on medal,“ võttis jooksupiiga oma etteaste kokku.

Tulemusega 7.27 finišeerinud Anne-Riin Peep, kes jooksis oma senise parima murdmaajooksu, oli viies. 24 osaleja seas lõpetas Brigitte Panker tublil 13. kohal. Kevin Jõesoo hõivas ajaga 9.31 U18 kolme kilomeetri jooksus poodiumi kolmanda astme. „Esimese kahe ringiga võib rahule jääda. Enesetunne oli siis hea. Viimasel ringil, umbes poole peal, tekkisid hingamisprobleemid ning hakkas raske. Tulemusega väga rahule ei jää, sest oleks tahtnud paremini esineda,“ andis Kevin oma esitusele hinnangu.

U20 tasemel olime esindatud kolme sportlasega, kellest edukaimaks osutus Birgit Veldi. Naiste U20 vanuseklassi esikolmiku täitsid Erik Horni näpunäidete järgi treenivad sportlased. 3 km jooksu võitis Anete Randma (SK Fortis) tulemusega 11.45. Teise koha saavutas 11.52-ga Birgit Veldi ning pronksmedali võitis SK Fortise sportlane Karmen Langi (12.04).

„Kokkuvõttes jään üsna rahule. Esimene ring oli üllatavalt aeglane ja isegi suhteliselt mõnus. Vaikselt tempo tõusis ja tekkisid esimesed mahajääjad. Teisel ringil olime ees neljakesi. Seda kuni kolmanda ringi keskpaigani. Umbes enne viimast tõusu läks Anete teistel eest ära,“ kirjeldas sündmuste käiku rajaolusid mõõdukalt raskeks pidanud Birgit.

Artur Skatškov ja Hardi Voomets läbisid samuti kolm kilomeetrist tõusuderohket ringi. Väledamaks osutus Artur (9.59), mis andis talle 10. koha. Hardi (10.36) oli kolmeteistkümnes. Osalejaid kokku 18. Täiskasvanutega ühes jooksus startisid ka U23 noorsooklassi sportlased. Neid ootas ees neli kannatusterohket kilomeetrit. 14.18-ga oli naistest parim Kelly Nevolihhin, meestest domineeris Ats Sõnajalg (11.36). Kalev Hõlpus ja Karol Hanga kuulusid U23 vanuseklassi. Kalevi tulemuseks fikseeriti 12.20, mis tagas talle hõbemedali ja üldarvestuse kaheksanda koha. Karol oli U23 arvestuses seitsmes. Mehi lõpetas 25, naisi finišeeris 13.

„Enne starti oli seis kahtlane, sest sõin kaks tundi enne jooksu. Stardipaugu kõlades ning jooksma hakates taipasin, et olukord polegi nii hull. Asusin konkurente otsima, sest olin stardis korraliku kiirendusega ise ette läinud. Ühel hetkel tuli Andry Soo mu kõrvale ja edasi me siis oma vanuseklassi liidritena kolm kilomeetrit koos jooksime.

Viimasele kilomeetrile minnes mõtlesin, et jõudu veel on ning läksin ise mõne meetriga konkurendist ette. Viimasel lõpusirgel tegi Soo kiirenduse ja proovisin sellele vastata, kuid see ei õnnestunud. Küllap küpsetasin end viimasel kilomeetril tehtud kiirendusega ära. Hakkas pistma, enam polnud vajalikku jaksu. Ajaga võib rahule jääda. 4 kilomeetrit polegi niimoodi maastikul jooksnud ja pikk maa pole minu ala, sest pean end rohkem 1500 meetri jooksjaks. Üldiselt võib tänase päevaga rahule jääda,“ pajatas Risto Ütsmütsi õpilane Kalev Hõlpus.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare