3.8 C
Rapla
Reede, 26 apr. 2024
SportAlo Bärengrub: Raplamaa JK sihib kohta Esiliiga B-s

Alo Bärengrub: Raplamaa JK sihib kohta Esiliiga B-s

Raplamaa JK mängib alanud hooajal Eesti meistrivõistluste Teise liiga lõuna/lääne piirkonnas. Mängud läksid käima möödunud laupäeval, 22. mail, kui Raplamaa võõrustas kodusel kunstmurustaadionil FC Kose meeskonda. Lõpuvile kõlades oli Raplamaa eduseis 5:0 ning seega oli hooajale ideaalne algus tehtud.

Viiendat hooaega järjest on Raplamaa JK peatreener Alo Bärengrub. Varem on ta mängijana olnud nii Nõmme Kalju FC kui ka Eesti koondise kapten ning veab nüüd peatreenerina Raplamaa jalgpalli lipulaeva. Õigem oleks vist öelda, et ta on mängiv peatreener, sest ta on registreeritud ka mängijana. Ise ütles ta küll, et eelistab olla peatreeneri rollis ja juhendada mängijaid väljaku kõrvalt.

Teine liiga on Eesti jalgpallipüramiidis tugevuselt neljas tase, millest ülespoole jäävad Premium Liiga, Esiliiga A ja Esiliiga B. Nii Alo Bärengrub kui ka Raplamaa JK vedaja Taavi Tüvist ei ole aastaid teinud saladust, et klubi eesmärk on jõuda Esiliiga B tasemele. Selleks tuleb end kõigepealt tõestada Teises liigas, kus nüüd mängudega algust tehti. Teise liiga lõuna/lääne piirkonnas mängib kokku 14 meeskonda, kes hooaja jooksul kõik omavahel kaks korda läbi mängivad. Eesmärgi täitmiseks tuleb jõuda vähemalt nelja tugevama sekka.

See ei ole kaugeltki lihtne ülesanne. Raplamaa JK mängijad on kõik amatöörid, kes käivad kas keskkoolis või teenivad elatist tööl käies. Jalgpalli mängimiseks tuleb neil aega leida õppimise ja töötamise kõrvalt. Hooaeg on pikk ning kestab novembrini. Nende mängude ajal on Raplamaa JK koduväljakuks Rapla Kesklinna kooli staadion. Kes on käinud mänge vaatamas varemgi, võivad sel hooajal silmata meeskonnas mitmeid tuttavaid nägusid. On ka uusi mängijaid. Teiste seas kannab sel hooajal Raplamaa JK särki Taavi Laurits, kes on väravaid löönud ka Eesti meistriliigas.

Uue hooaja alguse puhul vastas küsimustele meeskonna peatreener Alo Bärengrub.

Laupäeval, 22. mail said alguse mängud Teise liiga lõuna/lääne piirkonnas. Raplamaa JK teenis avavoorus veenva 5:0 võidu FC Kose üle. Kas see oli ideaalne algus hooajale?

Ütleme, et see oli okei algus. Olin valmis kõigeks. Pigem ei anna see objektiivset hinnangut, arvestades, et FC Kose ei ole võib-olla just ülemise otsa punt. Esimese mängu pealt ei ole objektiivne lõplikke järeldusi teha, aga pigem oli see mäng meie jaoks positiivne. Hooaeg hakkas järsult pihta. Algus oli okei. Rohkem kiitma ei taha hakata.

Positiivne emotsioon tuli sealt ikka?

Absoluutselt. Kui peetakse hooajaeelseid treeningmänge, siis sinna ikka valitakse vastast. Kui alustad väga tugeva vastasega ja asjad ei õnnestu, annab see vale emotsiooni. Meie jaoks oli algus positiivne ja me saime hea stardipositsiooni.

Kui oluline on alustada hooaega just koduväljakul või on see tähtsusetu?

Eelmisest hooajast tuleb kohe meelde esimene mäng, mille mängisime võõrsil Raasikuga ja kaotasime. Siis saime halva stardi. Pigem on hea alustada kodus.

Kuidas kulges ettevalmistus enne hooaja algust?

Kaootiliselt. Palju oli küsimärke koosseisude ja treeningute osas. Koos me palju olla ei saanud ja palju tuli teha individuaalselt. Niipea kui sai pallidega treenimist alustada, tegime seda kümnestes gruppides. Treeningmänge saime pidada ainult enne koroonapausi, aga need ei õnnestunud. Ma olen andnud välja sõnumi, et me liigume edasi mäng mängu ja nädal nädala haaval.

Kui palju on kahe hooaja vahel koosseis vahetunud?

Koosseis on mingil määral sama, aga toimunud on noorenduskuur ja Tallinna poolt on tulnud uusi nägusid. Meil on olemas nüüd nii duubel- kui ka esindusmeeskond ja mängijate vahel on konkurents. Kõige üldisemalt saab öelda, et meil käib generatsioonide vahetus. Need 2001. ja 2002. aastal sündinud poisid, kellega mina olen tegelenud, on nüüd esindusmeeskonna juures. Loodetavasti kinnitavad nad sel aastal rohkem kanda ja pakuvad konkurentsi vanema generatsiooni mängijatele.

Taavi Laurits on nüüd meeskonnas. Kui palju tema liitumine meeskonnale juurde annab?

Taavi Laurits on vana Raplamaa mees. Tema on üks uutest nägudest. Lisaks temale on veel liitunud Kaarel Saaremets. Nemad mõlemad mängisid eelmisel aastal Vändra JK Vapruse eest. Meie klubi struktuuris on toimunud suured muutused. Oleme sel hooajal Vändra JK Vapruse duubelmeeskond. Meie duubel on Raplamaa JK II ja FC Lelle on omakorda nende duubel. See annab palju lisaväljundeid konkurentsi mõttes.

Mida duubelmeeskonnaks olemine tähendab?

Madalamates liigades saavad põhi- ja duubelmeeskonnad vahetada kuni viit mängijat. See annab lisavõimalusi vangerdada koosseisuga. Duubli määramine on ühe hooaja põhine.

Kas see tähendab, et sel hooajal võib Raplamaa JK särgis näha Vändra JK Vapruse mängijaid?

Teoreetiliselt on see võimalik. Väga suuri kohustusi ei ole me üksteise ees võtnud. Vändra Vaprus mängib Esiliiga B tasemel ja Kaarel Saaremets tegelikult juba mängis nende eest. Eks Vändral on oma ja meil oma prioriteedid. Oleme teineteisele abiks nii palju kui saame.

Oleme varem rääkinud, et sa tahad endale võtta ainult peatreeneri rolli. Kas sel hooajal oled sa ainult peatreener või mängija ka?

Pigem ütleksin, et peatreeneri rollis, aga olen endiselt teise meeskonda registreeritud mängijana.

Mis roll saab olema uuel treeneril Yilmaz Sahinil esindusmeeskonna juures?

Tema on duubelmeeskonna peatreener. Nii esindus kui ka duubel treenivad samal ajal ja me koordineerime omavahelist tegevust.

Kas peale sinu ja Taavi Lauritsa on kellelgi veel kõrgliiga kogemust?

Ega ei ole. Esiliigas on mänginud Robin Kaljumäe.

Teise liiga lõuna/lääne piirkonnas mängib 14 meeskonda. Kui tuttavad või võõrad vastased sulle on?

Peaasjalikult on kõik samad, mis eelmisel aastal. FC Hiiumaa ja Rummu Dünamo on juurde tulnud. Ülejäänud kontingent on sama. Küll aga on kindlasti mängijate liikumisi olnud palju.

Kui palju on hooaja alguse nihkumise tõttu kalender muutunud ja kas on oodata, et mängud tulevad nüüd kiiresti ja lühikeste vahedega?

Natukene tihedamaks on läinud, aga lühemaks kärbiti ikkagi suvepuhkust. Päris nii ei ole, et kaks mängu tuleb nädalas. Topeltmängud tulevad siis, kui hakkame karikamänge mängima. Mängime nii Väikest karikat kui ka Tipneri karikat.

Kõik Teise liiga mängijad on amatöörid? Palgalisi mängijaid teil ei ole?

Ei ole, jah. Meeskonnas on keskkoolis õppivad noored ja täiskasvanud amatöörid, kes mängivad oma lõbuks.

Mis on selle hooaja eesmärk?

Juba eelmise hooaja algus andis lootust tõusta Esiliiga B tasemele. Eesmärk on endiselt pääseda kõrgemasse seltskonda. Võib-olla tuleb veidikene lõivu maksta noorenduskuuri pealt. Arvan ja usun, et Esiliiga B-sse tõusmine on võimalik ja kindlasti me püüame seda saavutada. Tabeli esimesse poolde tahame kindlasti pääseda. Kui rääkida numbritest, tahame jõuda esimese nelja sekka. See loob eeldused, et pääseda üleminekumängudele või otse Esiliiga B-sse.

Mina võin treenerina muidugi eesmärke seada, aga mängijad peavad sellega väga selgelt kaasa tulema.

Aga eesmärgid karikasarjas?

Väikeses karikasarjas mängivad Teise ja madalamate liigade meeskonnad. Seal on maiuspalaks mängida finaalis, mis toimub A le Coq Arenal. Me oleme seal olnud ja väga kihvti emotsiooni saanud. Nüüd lähme püüdma sama. Tipneri karika puhul oleks tore see, kui loosiga tuleks vastu meistriliiga klubi ja saaksime nendega kodus mängida.

Sa mainisid küll, et hooaja algus on olnud kaootiline, aga kui suure plussi on juurde andnud kunstmurustaadioni olemasolu?

Kindlasti on see kõvasti juurde andnud. Klubina oleme olnud tublid, sest väljak on olnud meie enda hallata. Ainult tänu sellele staadionile saime talvistes tingimustes hästi treenida. Loodetavasti saame järgmiseks talveks ka halli sinna peale. Asjad liiguvad õiges suunas. Tulemuste mõttes tahaks, et need läheksid edasi kiiremini, aga praegu liigume samm-sammult.

Järgmine mäng toimub juba eeloleval laupäeval ja uuesti koduväljakul, kui külla sõidab FC Hiiumaa. Kas oleks ideaalne algus, kui nüüd tuleks teine võit ka?

Muidugi oleks. Me oleme valmis ja võimelised kõiki võitma, aga selle nimel tuleb näha vaeva ja minna järjest paremaks. Hea algus on tehtud. Nüüd on vaja selle pealt edasi minna, et mängijate enesekindlus kasvaks, võimed on neil igatahes olemas.

Infokasti:

Raplamaa JK koosseisus üles antud mängijad: Oliver Andres, Pärtel Aviste, Robin Kaljumäe, Teet Kallaste, Kaupo Kantsik, Christopher Robin Laja, Taavi Laurits, Ahto Liivamäe, Raigo Noode, Madis Nurmik, Karel Pärn, Silver Räämet, Kaarel Saaremets, Viljo Sinikas, Erich-Raimond Stepanjuga, Karl Erik Strandberg, Kristjan Suurjärv, Martin Tilk, Ravel Toome, Egert Urva.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare