spot_img
5.5 C
Rapla
Reede, 24 märts 2023
KultuurAdo Tuuga näitus toob meieni killukese Mulgimaa pealinna

Ado Tuuga näitus toob meieni killukese Mulgimaa pealinna

Nädala alguses avas Ado Tuuga oma kodugaleriis näituse “A(b)ja lugu vanade päeväpilte pääl”, kuhu ta on koondanud ligi poolsada vana fotot Mulgimaa pealinnast.

Nagu ta oma külalistele ka näituse avamisel ütles, on näituse avamine sattunud aasta kauneimale ehk sirelite õitsemise ajale. Järgmised kolm nädalat saavad kõik huvilised näitust tema kodugaleriis Raplas Veetorni tänaval uudistada.

„Sel aastal valiti Abja soomeugri pealinnaks ja Abja on Mulgimaa pealinn,” alustas Tuuga. „Vanadest ajalehtedest võib lugeda, et Abja nime on endale ihanud küll Karksi-Nuia, küll Tarvastu, küll Helme, Viljandist rääkimata,” jätkas ta. Lõbusate külaliste seast kostis meeldetuletus, et nimekirja kuulub ka Mõisaküla. „Meie nüüd siin Raplas ei taha seda tiitlit endale saada, aga väike killuke Abja ja Mulgimaa ajaloost ja kultuurist on siin Raplas,” rääkis Tuuga. Õiget meeleolu aitas luua ka riietus. Just selle näituse tarbeks oli Tuuga lasknud endale käsitööna mulgi kuue, särgi ja kaabu valmistada.

Ado Tuuga on Raplas elanud mitukümmend aastat, kuid on pärit Abja lähedalt Uue-Karistest. Kuigi ta ütleb, et on Mulgimaal vähe elanud, seovad teda selle paigaga sugulased ja külaskäigud nende juurde. Viimased seitse aastat on ta tegelenud ka Halliste ja Karksi kihelkonna vanade fotode otsimise ja kogumisega. Neid on kogunenud paari näituse jagu.

Seekordsel näitusel saadab iga fotot mõni väike lugu tolle aja väljaannetest. Fotod on pärit nii Tuuga enda kogust, teiste inimeste erakogudest kui ka Viljandi muuseumist. Neil on kujutatud olulisi hooneid nagu Abja vallamaja ja vaksalihoone, kohalikke ärisid ja sündmusi nagu matuserongkäik ja tuletõrjeparaad. Fotode valimisel mängis olulist rolli nende kvaliteet. Paralleelselt fotode valimisega otsis Tuuga ka lugusid neil kujutatava kohta. Teinekord leidis ta enne loo ja asus alles seejärel fotot otsima. Kokku tuli aga mõnus pilguheit ühe meile ehk pisut kauge koha ajaloole, mille uudistamine on tõeline maiuspala.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Sõnumid
Kõik uudised
Kuulutused