23.3 C
Rapla
Esmaspäev, 22 juuli 2024
KultuurKarjääriteemaline jutuvõistlus näitab laste fantaasia lennukust

Karjääriteemaline jutuvõistlus näitab laste fantaasia lennukust

Alates 2017. aastast korraldab Eesti Töötukassa Raplamaa osakond õpilastele karjääriteemalist jutuvõistlust. Sel korral laekus konkursile 49 tööd, millest 3.-4. klasside vanuserühmas oli 19 ja 5.-8. klasside vanuserühmas 28 tööd. Luuletusi esimeses vanuserühmas ei saadetud, vanemas rühmas kirjutas neid kaks õpilast.

Osalesid Rapla Vesiroosi kooli, Rapla Kesklinna kooli, Märjamaa gümnaasiumi ja Eidapere kooli õpilased. Teemad, millest õpilased kirjutasid, käsitlesid põnevaid tulevikuameteid, nende esimest töökogemust, arutelusid selle üle, millises töökeskkonnas neile meeldiks töötada ja millistena nad end ettevõtjana näeksid, ning vähetuntud ameteid.

Konkursi eesmärk on noored varakult mõtlema panna, et neil tuleb kunagi kutse valida.

Töid hindas žürii, kuhu kuulusid Raplamaal elav lastekirjanik Milvi Panga, Rapla gümnaasiumi õpilane Eneli Umbsaar, Eesti Töötukassa Raplamaa osakonna juhataja Ilvi Pere, sama asutuse karjäärinõustaja Kerli Valgma (II vanuserühm) ja karjääriinfo spetsialist Leho Rohtla (I vanuserühm) ning Raplamaa Sõnumite ajakirjanik Helerin Väronen.

Iga aasta on parimaid jutuvõistluse kirjutajaid tänatud tunnustusüritusel, kuid Covid-19 tõttu lükati sel aastal toimumise aega ja seega ka parimate väljakuulutamist aina edasi. Lõpuks otsustati, et sel aastal tänuüritust siiski ei korraldata. Meened ja auhinnad parimatele kirjutajatele toimetasid korraldajad ise koolidesse. Auhinnad parimatele oli välja pannud Saarioinen Eesti OÜ – puhvid (torusallid) ja saunalinad. Milvi Panga soovis anda eriauhinnaks aga oma luuleraamatu „Mesikäpa esikäpad“ kolmele õpilasele: Robin Reinbergile, Meriin Mütsile ja noorimale kirjutajale Lisette Valgmale.

Nooremate kirjutajate seas paistis silma, et neil on väga palju erinevaid ametivariante, kelleks saada, aga vanemad on juba teadlikumad, mis ametit nad tahavad, ja mitmed on ka reaalseid samme selles suunas astunud. Noored on väga teadlikud, milline nende töökeskkond olema peab ja paljud unistavad ka ettevõtja ametist. Vanemas vanusegrupis oli mitmeid vahvaid esimese töökogemuse kirjeldusi. Ameteid, mida lapsed õppida soovivad, oli välja toodud väga palju: loomaarstist astronoomini ja jalgpallurist teadlaseni. Ära olid mainitud näiteks arboristi, sepa, mööblitisleri, koreograafi, farmipidaja, tarkvarainseneri, sõjaväelase, juuksuri ja näitleja ametid.

Parimad kirjutajad

3.-4. klassid

Oskar Randmaa, Märjamaa gümnaasium, õpetaja Eve Burmeister

Robin Reinberg, Märjamaa gümnaasium, õpetaja Eve Burmeister

Mia Laube, Märjamaa gümnaasium, õpetaja Eve Burmeister

5.-8. klassid

Meriin Müts, Rapla Kesklinna kool, õpetaja Koidula Takk

Kert Vahtre, Rapla Kesklinna kool, õpetaja Koidula Takk

Anna-Liisa Ohaka, Rapla Kesklinna kool, õpetaja Koidula Takk

Kristelle Kullamäe, Rapla Kesklinna kool, õpetaja Koidula Takk

Lilian Peets, Rapla Kesklinna kool, õpetaja Koidula Takk

Susanna Elbrecht, Rapla Vesiroosi kool, õpetaja Pirko Ilves

Lisette-Cristina Vonbret, Rapla Vesiroosi kool, õpetaja Pirko Ilves

Kristina Kaljuraag, Rapla Vesiroosi kool, õpetaja Pirko Ilves

Evaliisa Poola, Rapla Vesiroosi kool, õpetaja Pirko Ilves

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare