13.3 C
Rapla
Laupäev, 1 okt. 2022
spot_imgspot_img

Lastekaitsepäeva lastelaat tõi lettide taha väikesed ettevõtjad

Lastekaitsepäeval oli Rapla väike lasteparadiis koos meelelahutuse ja laadameluga. Lastelaadal said täiskasvanud seekord tagaplaanile tõmbuda, et särada saaksid väikesed ettevõtjad.

Lastekaitsepäeval, 1. juunil sai Raplast tõeline lasteparadiis. Selleks ühendasid jõud Rabav Raplamaa ja Rapla valla avatud noortekeskus. Keskpäeval avati Rabava Raplamaa poe juures lastelaat, kus armsaks saanud ettevõtjate asemel võtsid koha sisse lapsed. Terrassile mahtus kümmekond lauda, mille tootevalik oli meeldivalt kirju. Soovijatele pakuti mõnusalt rõõmsaid ja pehmeid patsikumme, maitsvat banaanikeeksi ja rabarberimuffineid ning selle kõrvale ka kosutavat mustsõstralimonaadi. Oma koha müügilettidel leidsid romantilised klaaspurkidest küünlalaternad, mis sama hästi ka rippuvateks lillevaasideks sobivad.

Ettevõtjate seas oli ka vahendusega tegelejaid, kes kasutasid võimalust järgmisele ringile saata ilmselt enda kasutusest välja jäänud esemed. Nagu ühele laadale kohane, ei puudunud ka kehakaunistused ja jäätis. Glitter-tätoveeringuid pakkus kõigile soovijatele Pibi ja sõbrad nime all Eli Sukles. Magusasõprade suureks rõõmuks oli avatud ka Jäämari jäätiseaken.

Päeva suurim hitt oli aga suhkruvatt, mida ühelt müügiletilt soetada sai. Huvilisi oli palju ja masin jõude ei seisnud. Suhkruvati pilvekesed pulga otsas, liikusid päevakangelased edasi keskväljakule. Pärastlõunal tervitasid neid seal Võlu-Hella ja Rõõmu-Traks. Keskväljakul hoolitses väikeste osalejate meelelahutuse eest juba noortekeskus.

Sedasorti lastekaitsepäeva korraldas Rabav Raplamaa juba teist korda. Eelmine aasta jäi seoses koroonapiirangutega paraku vahele. Ka tänavu oli ideid märksa enam, kui tegelikult ellu viia sai.

Suurem eesmärk on aga kujundada sellest traditsiooniline üritus. „Et kasvatada ettevõtlikku tulevikku,” ütleb üks ürituse korraldajatest Rikka Toman naerdes. Ühelt poolt on eesmärk pakkuda lastele lõbusat päeva. Teisalt aga tõsisem eesmärk tutvustada neile ettevõtlust. „Tee tööd, siis tuleb ka armastus,” tsiteerib Rikka ja lisab rõõmsalt: „Aitab sellest! Naudi, lusti, tee rõõmuga ja siis raha armastab sind.”

Enamasti seostub Rapla ja Raplamaa ikka siitkandist pärit loomeinimestega. „Meie loomerahvas ei oleks nii edukas, kui nad ei oskaks ennast turundada ja nad ei oleks äriinimesed,” tõi Rikka välja ja lisas, et Raplamaa on ajalooliselt olnud ka ärikeskus. „Kasvatame siis peale neid vägevaid äriinimesi siia Raplamaale,” lisas ürituse üks korraldajatest Siret Jakobson.

Nii saigi juba esimesel aastal kokku lepitud, et laadal osalevatele lastele on koha eest ka renditasu määratud. „Lapsed tulevad ja rendivad selle platsi, aga laps ise otsustab, kas ta selle maksab või ei maksa. Ja ta saab seda maksta kas rahas või toodetena,” selgitas Rikka. See muidugi ei tähenda, et teinekord ei tekiks naljakaid olukordi, kus pisikene ettevõtja ei raatsi kumbagi loovutada. Lapsevanema roll on laadal osalevatele lastele ettevõtluse algtõdesid tutvustada.

Võimalus sellisest laadast osa võtta sütitas nii lapsevanemaid kui ka lapsi. Huvilisi oli rohkem kui kohti terrassil. Lõbusa ja väärtusliku kogemuse said aga kindlasti nii ettevõtja rollis olnud lapsed kui ka päeva melust muudmoodi osa saanud külalised.

spot_img
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,179JälgijatFollow

Viimased uudised