11.6 C
Rapla
Teisipäev, 3 okt. 2023
UudisedHans Hirvelaane kalm saab uue hauaplaadi

Hans Hirvelaane kalm saab uue hauaplaadi

Tänavu möödub kaheksakümmend aastat 1941. aasta suvesõja sündmustest. Seoses sellega plaanivad Eesti Vabadusvõitlejate Liit ja Kaitseliit uuendada Rapla lahingu memoriaali, mis asub Rapla kalmistul.

Muuhulgas vahetatakse välja major Hans Hirvelaane hauaplaat ning antakse värskem ilme ka teistele Rapla lahingus hukkunud sõdurite haudadele, kes on sinna maetud. Eesti Vabadusvõitlejate Liidu juhatuse esimees Tiit Põder tõi välja, et hauaplaadi uuendamine võetakse ette, sest Hirvelaan oli Vabadusristi II klassi 3. järgu kavaler. “Meie soov on tõsta esile Hirvelaane ja teiste Vabadusristi kavaleride tegevust tulevaste põlvkondade jaoks, et nende teod ei ununeks,” rääkis Põder.

Praegu on Hirvelaane hauaplaat vajunud maa sisse ning kehvasti nähtav. Uus hauaplaat tehakse senisest suurem ning selle peale graveeritakse ka Vabadusristi märk. Hirvelaane hauast paari sammu kaugusel asub Georg Zimmermanni kalm. Ka tema on Vabadusristi kavaler, kuid tema hauaplaadil Vabadusristi märki praeguse seisuga ei ole. Tiit Põder ütles, et ka see töö võetakse ette ning Vabadusristi märk graveeritakse tema hauaplaadile. Georg Zimmermann langes Vabadussõja käigus 1919. aastal Lätis.

Kõik tööd viiakse läbi käesoleval suvel. Uuendatud memoriaal koos Hirvelaane uue hauaplaadiga avatakse reedel, 20. augustil. Kuupäev ei ole valitud juhuslikult, vaid sellel on igati sümboolne tähendus. Hans Hirvelaan langes 1941. aasta 20. augustil Rapla raudteejaama lähistel. “Valisime selle kuupäeva, sest Hirvelaan võitles iseseisva Eesti riigi eest. 20. augustil tähistame ka Eesti riigi 30. aastat pärast taasiseseisvumist,” rääkis Põder.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Kõik uudised
Kuulutused