3.8 C
Rapla
Neljapäev, 25 apr. 2024
UudisedHeiki Magnus avas Rapla raamatukogus näituse isiklikust kogust

Heiki Magnus avas Rapla raamatukogus näituse isiklikust kogust

Aktiivne Lääne maleva kaitseliitlane Heiki Magnus avas Rapla keskraamatukogus näituse oma isiklikust kogust. Näitusele välja pandud esemed on enamasti militaarse ning ajaloolise tähtsusega.

Näituselt võib leida külmrelvi, pastakaid, ajaloolisi dokumente, lippe, kaarte, pitsateid, plakateid, vappe ning kõike muud mõeldavat. Näitus avati pidulikult esmaspäeva, 7. juuni õhtul. Miks just Rapla keskraamatukogus?

Varem on sama näitus olnud üleval Haapsalus asuvas Lääne maakonna keskraamatukogus ja Märjamaa raamatukogus. Just Märjamaa kaudu jõudiski selle näituse teave Raplasse, kus see on nüüd avatud keskraamatukogu fuajees.

Välja on pandud erineva väärtusega esemeid, kuid Heiki Magnuse jaoks on üks kindel ese kõige väärtuslikum. See on tema vanaisa Johannes Magnuse pilt, kus ta kannab Valgeristi III klassi hoolsusmärki. Seesama märk on väljas ka näitusel. Heiki Magnus ütles, et mõttes on ta kogu näituse pühendanud oma vanaisale, kes oli enne Teist maailmasõda Kaitseliidu Lääne maleva Ridala kompanii pealik.

Tema pilt oligi Heiki Magnuse kogu esimene ese. Sealt edasi on neid järjest juurde tulnud, kuni ongi kokku saanud terve näituse jagu materjali. Osa neist asjadest on ta ise ostnud, teised jällegi on talle kingitud. Nii on kingitud esemete hulgas mitmed rinnamärgid ja ajaloolised vapid. Tema lähedased inimesed teavad, et Magnus ajaloolise väärtusega esemeid kogub ning nii on neid talle ka kingitud. Ise ütles Magnus, et ta on seda tüüpi inimene, kes ei raatsi midagi ära visata.

Palju asju on ta oma kogusse ka ise ostnud või kuskilt tellinud. Kui need kõik arvudesse lüüa, ütles Magnus, et selle alla on läinud mitmeid tuhandeid eurosid. Nii näiteks on tal tikutoosid koos kõigi Kaitseliidu malevate vappidega. Konks seisneb selles, et neid toose ei ole võimalik osta ühekaupa. Neid müüdi kümnestes plokkides ning see, et saada täis kõigi malevate tikutoosid pluss veel kolm erilist toosi, nõudis omajagu pühendumist. Nii tuli tal kokku osta 63 euro eest tikutoose, et saada kõik soovitud eksemplarid kätte. Nüüd on need kõigile huvilistele vaatamiseks Rapla keskraamatukogu fuajees.

Mõnedest haruldasematest esemetest võib välja tuua näiteks Eesti Leegioni sümboolikaga kraenurgad. Need kinkis Magnusele hea tuttav. Tegemist ei ole küll originaalide, vaid koopiatega. Veel on seal plakat Eesti kaardiga, kuhu on peale kantud Vabadussõja monumentide asukohad. Igapäevasematest esemetest võib näitusehuviline leida erinevaid pastakaid, helkureid, käepaelu ja isegi salle või näomaske. Kõigil neil on oma seos militaar- või ajaloovaldkonnaga. Näiteks rääkis Magnus loo, kuidas ta täiesti juhuslikult oli oma aiamaalt leidnud pastaka. Kui ta selle toas oli ära puhastanud, tuli välja, et tegemist on Scoutspataljoni üheksakümnendale aastapäevale pühendatud pastakaga. Kuidas see tema aiamaale sattus? Seda ei oskagi öelda.

Militaarse kallaku poolest sobib see näitus väga hästi kokku peagi saabuva võidupüha tähistamisega. Kokkuleppel raamatukoguga jääb näitus avatuks terve suve vältel. Magnus ütles, et pärast seda soovib ta leida järgmise koha, kuhu see välja panna. Naljatledes sõnas ta, et kuna esemeid on nii palju, ei mahu need õieti koju äragi.

Esmaspäevasel pidulikul avamisel oli kohal ka Eesti Vabadusvõitlejate Liidu Rapla ühenduse esimees kolonel Manivald Kasepõld. Ürituse käigus andis ta Heiki Magnusele üle teenetemärgi “Priiuse Rist II klass”.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare