Siidiikoonid keskraamatukogus

0
505
Jaanus Ermann. Foto: Age Tekku

Tiiu Luht

Näituse avamisele ei trügitud ega tormatud – ruumi jätkus. Kunsti sügavalt südameasjaks pidavad huvilised silmitsesid siidlõuendeid summutatult, vaikselt. Siid on õrn materjal ega talugi häälekust. Kohal oli kunstnik Jaanus Ermann, valmis soovi korral vastama ja väljapaneku kohta muid selgitusi andma. Sooviti ja kunstnik omalt poolt ka seda tegi.

Tegijal, kui ta tahab, on oma töö kohta alati midagi öelda. Mõelda, mida tahab. Taandun tasapisi, et mõtiskledes järje peale jõuda, mida ise näen ja arvan.

Esmapilgul näen värve, mida päike või pilvisus läbi aknaklaaside paneb mänglema, äratab tumedat ja raskemat või kergemat ja õrnemat tunnet. Ühes mõõdus taiesed ripuvad saali kolmel seinal sümmeetrilises plaanis, samas laias laastus koondatud värvigamma järgi. Üldtuntud karm kujund mõnel pildil.

Iga pilt on lugu, kui tegutseksid jutustajad ja kuulajad. Peab aga märkima, et näituse vaatajale oleks hea, kui ta oleks midagi Piibli-ainelist lugenud. Üldtuntud karm kujund mõnel pildil kehastub õrnal materjalil leebemaks.

Üks kord vaadates seda näitust ära ei vaata, kui tahta olla põhjalik avastaja. Siid võib ju olla põhjani läbipaistev.

Siidiikoonide näitus „Udusulg heljub” jääb Rapla keskraamatukogus avatuks augustikuu lõpuni.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare