-2.3 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
KultuurOrelisuves jätkub huvitavat

Orelisuves jätkub huvitavat

Tiiu Luht

Kaarli kiriku ja osa ajaga Tallinna Toomkiriku organist ning Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia liturgiliste ainete õppejõud Piret Aidulo on ka koorijuht ja muusikaõpetaja. EMTA õppejõu trompetist Indrek Vau repertuaari kuulub klassikute ja ka 20. sajandi heliloojate trompetikontserte, ta on ka eesti muusika väsimatu salvestaja. Esimesel magistrikraad Hugo Lepnurme juhendamisel, teisel Soomest Sibeliuse Akadeemiast Jouko Harjanne käe all.
Mõlema interpreedi osalus Eesti muusikaelus on piirideta ja mitmekesine. Nagu kontsertidel esinemine.
Rapla Orelisuve kontsert Maarja-Magdaleena kirikus algas inglise-kanada päritolu organisti ja kirikumuusiku Healey Willani Prelüüdiga. Henn Rebase Ave Maria ja Ferenc Liszti Gebet (palve, Ave Maria) hoidsid sama meeleolu.
Väga hästi kõlas seejärel prantslase Jean Langlaisi „Pala trompetile ja orelile”. Ester Mägi (1922–2021) Canto sentimentale ja Kyrie orelile olid killuke lugupeetud helilooja austamiseks ja pika elutee meenutamiseks. Jaan Räätsa „Peakirjata pala nr 2” oli üks tema pealkirjata ja nummerdatud palade kimbust.
Kontserdi lõpuks oli kavas Raplas sündinud helilooja Urmas Sisaski trompetile ja orelile kirjutatud muusikaline lugu Uranus. Urmas Sisask on alati jäänud meelde kui tähistaeva- ja kosmosehuviline ja suurest laotusest on ta inspiratsiooni leidnud. Jänedale on ta oma planetaariumi ehitanud. Aga ta on kosmoseobjektide liikumise arvutustest arendanud kindlaid helikõrgusi, mida muusikas väljendada. Ka selles helitöös.
Kontsert oli hea, meeldis, et kavas oli ka eesti heliloojaid. Täna õhtul annavad kirikus kontserdi oreliduo ja saksofonist. Huvitavat jätkub.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare