-1.7 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
KultuurSeekord ka esmaettekanne

Seekord ka esmaettekanne

Haridus Eesti muusikaakadeemiast on väärt igale sellel alal tegutsejale, aga tublidel õnnestub veel lisa saada, näiteks Saksamaalt, nagu Tallinna Jaani kiriku organistil Tiia Tennol Herfordi kõrgemast kirikumuusika koolist ja Rapla Maarja-Magdaleena ning Viimsi Püha Jaakobi kiriku organistil Hille Porosonil Lübecki kõrgemast muusikakoolist.

Mõte koos musitseerida tekkis hiljem ja arenes ning aastaks 2002 oldi valmis duona üles astuma. Läks hästi. Tuntuks saadi ka Soomes, Saksamaal, Prantsusmaal. Aga ennekõike Eestis. Ja Raplas. Orelisuve kontserdil esines oreliduoga koos Rapla muusikakooli saksofoni eriala õpetaja Jandra Puusepp.

Kontsert Maarja-Magdaleena kirikus algas Mozartiga. Järgnesid prantslased Guilmant ja Debussy, siis hilisromantik Rahmaninov – vene helilooja, kes elu lõpuaastad elas hoopis Ameerikas, ja siis põhjamaiselt karge ja loodustundlik norralane Grieg. Pillid kõlasid vaheldumisi.

Väga meeldivalt oli kavasse põimitud eesti heliloojate muusika: Tõnu Kõrvitsa „Laulan üle merede” ja „Thule koraalid” ning Edgar Arro „Eesti rahvaviisid”.

Seekord oli üllatuseks ühe loo esmaettekanne. Muusikaakadeemia elektronmuusika kompositsiooni õppejõud Malle Maltis oli valmis saanud seade saksofonile ja oreliduole pealkirjaga „Olõs mul hääli…”, mida oreliduo ja saksofon kolmekesi koos esitasid. Selle kontserdi külastajad olid loo esimesed kuulajad.

Aeg liigub, suvi on otsa saamas. Täna õhtul on kirikus Orelisuve viimane kontsert.

Tiiu Luht

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare