7.7 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
KultuurLõppkontsert ja Rolf Uusväli

Lõppkontsert ja Rolf Uusväli

Autor: Tiiu Luht

Sooja ilma olevat tulemas veelgi, aga Rapla Orelisuvi on selleks aastaks lõpetanud. Lõppkontserdile kogunesid Rapla Maarja-Magdaleena kirikusse Rolf Uusvälja õpilased, et kontserti andes õpetaja mälestuseks musitseerida ja ära märkida tema 90. sünniaastapäeva 15. septembril.

Noorukieas oma tee valik ja sellele pühendumine nõuaks mitut elu. Kõike ei jõuagi ära teha.

Märkimisväärne on heliplaadisari „Eesti orelid”, mille kaudu jõudsid orelisalvestused mujale maailma. Või oreliõpetus kirikumuusikakoolis, mida tänuga meenutatakse.

Enne muusikat kõneles üks õpilastest Jaanus Torrim. Tervitas Rapla koguduse õpetaja Mihkel Kukk.

Kontserdi avapalana kõlas J. S. Bachi (1685-1750) Prelüüd Es duur Usuteaduse Instituudi muusikaosakonna juhataja Kersti Petermanni esituses, seejärel sama barokiajastu itaallasest helilooja T. Albinoni (1671-1751) Adagio in g Tartu Pauluse koguduse organistilt Anna Humalalt.

Sopran Anneliis Volmer, kes viimastel aastatel on Rapla Orelisuve lõpukontsertidel alati kaasa teinud, laulis seekord Arvo Pärdi (s 1935) „Eesti hällilaulu”, mis pehmelt kõlades mälestusmeeleollu hästi sobis.

Taas Bach – „Nun komm´ der Heiden Heiland” Kõpu ja Suure-Jaani koguduse organistilt Merike Saaremetsalt. Ja Rannamõisa koguduse organistilt Anneli Merelaidilt J. Clarke’i (1674-1707) populaarne „Trumpet Voluntary”.

Vahepalana Pärt Uusbergi (s 1986) „Üksnes Jumala juures…” esmaettekanne, pühendatud Anneliis Volmerile ja Hille Porosonile.

Prantslase L. Boellmanni (1862-1897) helitöö „Priére ´a Notre-Dame” oli endale valinud esitamiseks Rapla Maarja-Magdaleena ja Viimsi Püha Jaakobi organist Hille Poroson. Saksa helilooja Fanny Hensel-Mendelssohni (1805-1847) Prelüüd F duur Pärnu Eliisabeti koguduse organisti Aaro Tetsmanni esituses äratas mõtteid tugeva iseloomuga muusikaloojast. Põltsamaa Niguliste ja Puhja koguduse organist Anneli Klaus oli kavva võtnud Juhan Aaviku (1884-1982) „Pastoraali”, mida nii sageli ei mängita ja seega teretulnud.

Veel kord sopran: Arvo Pärdi „Vater unser”.

Kontserdi lõpetas Jaanus Torrim, Ruhnu Püha Magdaleena koguduse vaimulik ja organist, kes on Rolf Uusvälja õpilastest ainsana akadeemiliselt diplomeeritud. Rapla kirikus oli ta ka heliloojana (s 1975 ). Tema enda kirjutatud ja mängitud „Meditatsioonis ja tokaatas” oli jõudu ja optimismi.

Esinejatele lilled – selle eest kandis nagu alati hoolt Tiina Tunnel.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare