11.1 C
Rapla
Laupäev, 25 juuni 2022
spot_img

Andres Merits: Koroonaviirus on teinud kõik selleks, et leida üles immuunkaitseta inimesed

Bret-Gregor Maidre

Möödunud neljapäeval esines tervisekonverentsil Rapla kultuurikeskuses tuntud viroloog Andres Merits. Professor rääkis täpsemalt viiruste ja vaktsiinide toimest ning samal teemal kummutas eelarvamusi ja müüte. Laskusime viroloogiga teemasse sügavamalt.

Milliseid vastuväiteid tooksite inimestele, kes väidavad, et on mõttetu viiruse vastu vaktsineerida, kuna kogu aeg levivad uued tüved ja vaktsiin nende vastu ei aita?
See on hetke seisuga koroonaviiruse kontekstis täiesti vale. Kõik seni tekkinud viiruse tüved alluvad olemasolevale vaktsiinile ja see on ka põhjus, miks olemasolevat vaktsiini ei ole muudetud, kuigi seda oleks väga lihtne tehniliselt teha. Ettekujutust, et tekiks viirus, mis kardinaalselt erineb oma omadustelt olemasolevast viirusest, meil hetkel ei ole. Tõenäoliselt jäävad kõik lähiajal tekkivad viiruse variandid tundlikuks ja mis on siin eriliselt oluline, on see, et vaktsiini kohandamine uuele viirusele ei ole keeruline. Aga me ei saa alustada inimese vaktsineerimist kolmandast süstist, esimene ja teine tuleb enne ära teha – see lihtsalt on matemaatika.

Kuidas suhtute arusaama, et noorematel inimestel on tugevam immuunsus kui vanematel inimestel ning seega las põevad pigem viiruse läbi, kui süsti teevad?
Tegemist on tõe ja vale segamisega. Loomulikult on noorematel inimestel parem immuunsus ja noorematele inimestele on vaktsiin ka efektiivsem. Küsimus on lihtsalt selles, et ei ole ühtegi vanuserühma, kus võiks öelda, et vaktsiiniga seotud riskid oleksid ligikaudseltki võrreldavad sellega, mida põhjustab viirus. See kehtib ka nooremate osas.

spot_img
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,179JälgijatFollow

Viimased uudised