-2.8 C
Rapla
Laupäev, 27 apr. 2024
KultuurMuusikapäev keelpillimuusikaga

Muusikapäev keelpillimuusikaga

Tiiu Luht

Paljudes suuremates ja väiksemates Eestimaa paikades oli nädalavahetusel keskseks sündmuseks muusika: tähistati muusikapäeva. Laupäeva pärastlõuna Rapla kultuurikeskuses kandis kõige täpsemat ja ilusamat nimetust – Muusikapäeva Tuules.
Keskuse saalis olid istekohad varakult hõivatud, hilisemad tulijad valisid seismiseks mugavamaid kohti. Kes esinema hakkavad, oli teada – rahva hulgas hakkasid silma helesinised topp-pluusid, kandja seljal kiri Harjumaa Keelpilliorkester.
Tervitus ja sissejuhatavad sõnad Rapla muusikakooli viiuliõpetajalt Tekla Tappolt ning tema juhendamisel alustasid kontserti noortest keelpillimängijatest kõige nooremad, keelpilliorkestri ettevalmistusorkester. Kõlas mitu muusikapala, millest viimases – Pelle Gustafssoni „Hea tuju loos” – lisandus veel visuaalne efekt.
Hetkeline paus ja pillimängijate vahetus, esinemiskoha võttis sisse Harjumaa Keelpilliorkester, nüüd juba lava ees. Dirigent Imre Rohuvälja juhatusel jõudsid kuulajateni keelpillidele sobivad valikud ja seaded näiteks Vivaldilt, Mozartilt, Fletcherilt jt. Või siis orkestriga seotud muusika või muus osas tähenduslikud muusikapalad. Näiteks Arvo Pärdi „Ukuaru valsi” on orkestrile seadnud orkestri viiuliõpetaja Reet Leinuste, ka dirigent ise on seadeid teinud. Unustatud ei ole Eesti muusikat: Boris Kõrver, Rasmus Puur. Piret Rips-Laulu „Puntratants” on orkestrile pühendatud.
Orkestris viiulit mängiv ja Otsa-koolis dirigeerimist õppiv Viktor Kostjuk juhatas kontserdi lõpuks lustakamate lugude valdkonda. Sümpaatne oli esinemise järel pillirühmade esiletõstmine.
Raplast mängisid orkestri koosseisus Rapla muusikakooli vilistlane ja orkestri kontsertmeister Mia Sepp, veel Rapla muusikakoolis õppivad Iris Vahtra viiulil, Elisabeth Triik vioolal ja Kertu Bachmann kontrabassil. Harjumaa Keelpilliorkester, mis alustas 2003 ja ettevalmistusorkester 2006, on suurepärane võimalus pillimänguoskuse arendamiseks. Põnevad on olnud välissõidud. Viiuliõpetaja Tekla Tappo meenutas viimast reisi Austriasse (9.-13. september). Abtenau linnaväljakul anti kaks kontserti. Mängiti Kõrveri, Rips-Laulu, Pärdi, Puuri loodud muusikat. Parim viis eestlaste heliloomingu tutvustamiseks!

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare