spot_img
-0.6 C
Rapla
Neljapäev, 2 veebr. 2023
spot_imgspot_img
spot_img
UudisedKuusakoski kutsub üles enda kodu vanaelektroonikast puhastama

Kuusakoski kutsub üles enda kodu vanaelektroonikast puhastama

Kuusakoski ja Telia eestvedamisel toimub novembri lõpuni kestev ulatuslik kampaania Nutijaht, mille eesmärgiks on kokku koguda prügina seisvad väikeelektroonikaseadmed ning tõsta inimeste teadlikkust elektroonikajäätmete sorteerimise tähtsusest.

Kuusakoski teeninduspunkte on üle Eesti 11: Jõhvis, Narvas, Paides, Paldiskis, Pärnus, Rakveres, Raplas, Tallinnas, Tartus, Viljandis ja Võrus.

Eestis tuuakse iga päev turule suurusjärgus 50 tonni elektroonikat, mis kõik muutub lõpuks kasutuna seisvaks, keskkonnale koormaks ning oma aja ära elanud vanaelektroonikaks – telefonid, tahvelarvutid, nutikellad, arvutid, laadijad, kõrvaklapid jms. Euroopas on igas majapidamises keskmiselt 72 elektri- ja elektroonikaseadet, millest 11 on katki või pole enam kasutusel. Eelmisel aastal tekkis maailmas keskmiselt 7,5 kg e-jäätmeid inimese kohta, aastaks 2030 on see kasvanud juba 9 kg peale inimese kohta.

„Sellised seadmed on tarvis kindlasti õigesti käidelda, et midagi ei satuks olmeprügisse ega loodusesse. Kui elektroonikajäätmeid ei töödelda vastutustundlikult, siis raiskame ressursse, ohtlikud ained saastavad mulda, reostavad vett ja jõuavad toiduahelasse,“ ütles Kuusakoski juhatuse esimees Urmo Viisitamm. „ Elektroonilised jäätmed on kõige kiiremini kasvav prügiliik ja Kuusakoskis oskame vanaelektroonika õigesti ümber töödelda.“

Kuusakoski on Eesti suurim ringlussevõtuteenuste pakkuja ja Skandinaavia suuremaid elektroonikakäitlejaid. Kuusakoski käitleb aastas juba praegu 1200 tonni vanaelektroonikat. Inimesed saavad üle Eesti Kuusakoskisse prügiks muutunud väikeelektroonika tuua ning Nutijahi kampaania käigus võita erinevaid auhindu.

„Peame inimeste teadlikkust väga tähtsaks,“ märkis Telia partnersuhete juht Elo Võrk. „Kodudes on nii palju elektroonikaseadmed, mis seisavad lihtsalt kasutuna. Meist igaüks saab panustada, et nende seadme arvu vähendada, kasvõi püüda pikemalt kasutada. Telia on kaardistanud oma süsiniku jalajälje, ligi 90 protsenti tuleb seadmete tootmisest ja transpordist. Ostetud seadmetest ainult 20 protsenti tuuakse praegu vanaelektroonikana tagasi. Meie kõigi kätes on, et pööraksime senisest palju rohkem tähelepanu elektroonikajäätmete õigele kogumisele, sorteerimisele ja turvalisele ümbertöötlemisele.“

Nutijahi kampaaniaga liitus tuntud muusik Gameboy Tetris, kes oma eeskujuga innustab kõiki kodudes ja koolides nutiprahti koguma ja sorteerima. „Minu harjumus erinevaid elektroonikaseadmeid koguda tuleb ilmselt juba 1990ndatest oma vennalt, kellel oli tuba maast-laeni igasuguseid juhtmeid ja kaableid täis ja kes nendega aktiivselt mässas,“ kommenteeris Gameboy Tetris, kes andis Kuusakoskile üle oma vanaelektroonika. „Mul endal on stuudiopööning samasugune – palju katkiseid kõrvaklappe ja mida kõike veel. Õnneks olen nüüd palju teadlikum, et mõistlik on vanaelektroonika spetsialistide kätte tuua, kes selle kasulikult ümber töötlevad. Hämmastav, kui peenikesteks osadeks Kuusakoskis väikeelektroonika turvaliselt lammutatakse.“

Rohkem infot kampaania kohta: www.kuusakoski.com/nutijaht.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Sõnumid
Kõik uudised
Kuulutused