-1.7 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
KultuurRapla gümnaasiumisse on jõudnud põnev rändnäitus

Rapla gümnaasiumisse on jõudnud põnev rändnäitus

Priit Pruul

Kuni 12. novembrini on võimalik saada Rapla gümnaasiumis osa rändnäitusest, mis on kokku pandud noorte- ja noorsootöötajate ajakirja MIHUS illustratsioonide jaoks spetsiaalselt tellitud kunstitöödest.

Varem ka paberkandjal ilmunud, kuid täna juba digiajakirjana ilmuva MIHUSe kaante vahel on läbi aegade ilmunud hulgaliselt noorte eesti kunstnike ja graafiliste disainerite loomingut, millest on nüüd esmakordselt koostatud põnev rändnäitus. Illustratsioonide eksponeerimiseks on valitud erinevad Eesti koolid. „MIHUS – 11 eesmärki, 15 Eesti maakonda, 273 627 noort“ käib järgnevate kuude jooksul läbi 15 Eesti maakonda. Igal teisel nädalal peatub näitus eri koolis, kus selle sõnumid kutsuvad kaasa mõtlema ja arutlema kogu koolipere.

„Olime rändnäituse ideed vaaginud juba mõnda aega, et kutsuda noori just kunsti kaudu mõtisklema neid puudutavate aktuaalsete teemade üle ning mis võiks sellise näituse jaoks kohana paremini sobida kui koolimajad,“ selgitab ajakirja MIHUS peatoimetaja Laura Välik. Väliku sõnul on nüüdseks Rapla gümnaasiumi seintele jõudnud näitus saanud seni kõikjalt head vastukaja.

Näitus kõneleb sellest, kuidas kõik Eesti 273 627 noort saaksid olla edukamad, oma hääle ühiskonnas kuuldavaks teha ja olulistes protsessides kaasa rääkida. Millised on meie noorte eesmärgid, mida nad tahavad saavutada? Digiajakirja MIHUS illustratsioonide näitus on pühendatud noortele ja nende eesmärkidele – sest see on ka MIHUSe ja kõigi noortega töötavate inimeste ühine eesmärk. Näitus kutsub MIHUSe kunsti ja sõnumite kaudu noortega kaasa mõtlema, kuid ka julgeid küsimusi püstitama.

Tänaseks on sel ja järgmisel nädalal Rapla gümnaasiumi seinu kaunistav rändnäitus jõudnud juba Tartu, Pärnu ja Viimsi koolinoorteni.

„Peamine põhjus, miks otsustasime näituse ka oma koolis vastu võtta, seisnes soovis tutvustada meie kooli noortele andekate eesti kunstnike loomingut, samuti ajakirja MIHUS, mille illustratsioonides peitub nii värvi kui ka sügavamaid sõnumeid ja millega soovime kutsuda noori olulistel teemadel kaasa mõtlema. Näitus on suurepärane võimalus tuua värvikaid mõtteid kooli seintele ja koolipere aruteludesse, mis annab võimaluse kasutada illustratsioone erinevate aineõppe teemade raames arutelu käivitajatena,“ kommenteeris Rapla gümnaasiumi õppejuht Aime Klandorf.

Kuigi koroonaohu tõttu on näitus füüsilisel kujul avatud vaid kooliperele, saavad kõik ülejäänud huvilised tutvuda kunstitöödega ajastule kohaselt digitaalseid võimalusi kasutades, näiteks aadressil https://mihus.mitteformaalne.ee/

Näitusel on eksponeeritud 11 kunstniku stilistiliselt väga eriilmelised tööd, mida saadavad teema avamiseks ka aktuaalsed sõnumid MIHUSe autoritelt. Näitusel osalevad järgmised kunstnikud: Ele Rieberg, Estookin, Kadi Sink, Kaia Rähn, Kristina Tort, Margaret Pütsepp, Marge Nugis, Martin Märss, Mikko Leo Selg, Taaniel Malleus, Triin Valvas.

MIHUS on saanud reklaamikonkursi Kuldmuna 2012 graafilise disaini kategoorias Hõbemuna ning on Eesti Disainiauhinnad 2016 laureaat erioskuste kategoorias “Illustratsioon”, jõudes viie parema töö hulka. Ajakirja annab alates 2009. aastast välja Haridus- ja Noorteameti Erasmus+ ja Euroopa solidaarsuskorpuse agentuur.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare