spot_img
-2.3 C
Rapla
Esmaspäev, 6 veebr. 2023
spot_imgspot_img
spot_img
UudisedVaktsineeritutel on soovitatav jääda peresisese lähikontakti korral isolatsiooni

Vaktsineeritutel on soovitatav jääda peresisese lähikontakti korral isolatsiooni

Valitsus andis soovituse, mille kohaselt peaksid eneseisolatsiooni jääma ka vaktsineeritud ja COVID-19 läbi põdenud inimesed, kui nendega koos elav inimene on koroonaviirusega nakatunud.

Koroonaviiruse delta tüvi levib väga kiiresti ning ka vaktsineeritud ja varem haigust põdenud inimesed võivad nakatuda. Peresisene lähikontakt suurendab nakatumise ja nakkuse edasikandmise riski veelgi. Seetõttu tuleks vaktsineeritud ja haiguse läbi põdenud inimestel jääda peresisese lähikontakti korral vähemalt viieks päevaks eneseisolatsiooni. Kui selle aja jooksul ei teki sümptomeid, võib lähikontaktne naasta tavapärase elukorralduse juurde. Sümptomite korral tuleb teha PCR-test.

Vähemalt viiepäevase perioodi jooksul on soovitatav teha võimalusel kaugtööd. Kui kodus töötamine pole võimalik, tuleks võtta haigusleht. Perearst saab väljastada haiguslehe, kui patsiendil on lähikontaktsuse tõttu nakkushaiguse kahtlus. Sel juhul makstakse ravikindlustushüvitist alates teisest haiguspäevast. Samas hüvitab näiteks Tallinna linn elanikele ka esimese haiguspäeva.

Kui vaktsineeritud või haiguse läbi põdenud lähikontaktsel ei ole võimalik teha kaugtööd ega võtta ka haiguslehte, on soovitatav teha enesekontrolliks antigeeni kiirtest iga päev enne kodust väljumist.

Valitsuse korralduse kohaselt on neil inimestel, kes ei ole vaktsineeritud ega haigust läbi põdenud, kohustus jääda lähikontaktsena 10 päevaks karantiini. Samuti on korralduses 10 päevaks karantiini jäämise kohustus COVID-19 haigetel, olenemata sellest, kas nad on vaktsineeritud või haiguse varem läbi põdenud või mitte.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Sõnumid
Kõik uudised
Kuulutused