-3.3 C
Rapla
Laupäev, 27 apr. 2024
KultuurNoorte jõulukontsert püstitas publikurekordi

Noorte jõulukontsert püstitas publikurekordi

Raplamaa noortekontsert “Helgust ja rahu” pani pühapäeva, 19. detsembri õhtul Rapla kirikus kõlama jõuluhelid. Traditsiooniline kontsert toimus tänavu 26. korda.

2020. aastal jäi kontsert koroonaviiruse levikust tulenevate piirangute tõttu ära. Nüüd toimus see üle ühe aasta taas ning tagasitulek oli vägev. Kontserdi eestvedaja Urve Uusberg ütles, et ta ei mäletagi, et varem oleks kuulajaid olnud nii palju. Numbriliselt on keeruline välja tuua, kui palju neid olla võis. Küll aga istus igas kiriku pingivahes vähemalt mõni kuulaja ning osa pingivahesid oli inimesi päris täis.
Üks põhjus, miks kuulajaid nii palju oli, võis olla ka ajas, sest esmakordselt toimus noorte jõulukontsert pühapäeva õhtul. Tavaliselt on see langenud viimase kolmapäeva peale enne jõululaupäeva. Urve Uusberg ütles, et kontserdi liigutamine pühapäeva õhtusse oli korraldajate poolt teadlikult võetud risk.
“Lapsed on hoopis erksamad, kui nad tulevad esinema puhanuna, mitte pärast koolipäeva,” tõi Uusberg välja ühe põhjuse, miks katsetati pühapäeva. Ta lisas: “Proovisime selle ära. Meie enda jaoks oli see ka uus. Pärast rääkisin teiste juhendajatega ja kõigile tundus pühapäev sobivat. Siis oli pingevabam proove läbi viia.”
Seekordne kontsert võis inimestele eriliselt korda minna ka seetõttu, et piirangute pärast on saanud vähe käia muusikat kuulamas. Nüüd avanes võimalus viia end muusika saatel jõululainele ning seda võimalust kasutati meelsasti ära. Kas nüüd jääbki nii, et Raplamaa noorte jõulukontserdid hakkavad toimuma kolmapäeva asemel pühapäeva õhtul? Uusberg ütles, et seda ei ole veel otsustatud.
Kontserdil kõlas kokku 21 muusikapala. Kõik need olid tuntud jõuluviisid, mõned traditsioonilised ning teised jälle uuemad. Nii näiteks kõlasid Rapla noortekoori Riinimanda esituses “Canticorum”, “Jõulu hällilaul” ja “Esä taivan”. Just nende kolme lauluga kontsert alguse saigi. Lisaks neile esinesid veel Rapla muusikakooli viiuldajate ansambel, Rapla gümnaasiumi noortekoor Riinimanda, Rapla Kesklinna kooli lastekoor Riinimanda, Rapla maakonna noorte puhkpilliorkester, Rapla muusikakooli segaansambel ja Rapla muusikakooli flöödiansambel.
Klassikalistest jõululauludest kõlasid õhtu käigus näiteks “Jingle Bells”, “Päkapiku jõululaul”, “Talve võlumaa”, “Oh, kuusepuu” ja “Carol of the Bells”. Aastate lõikes on repertuaar varieerunud, kuid mõned klassikalised lood on jäänud samaks. Urve Uusberg sõnas, et see on olnud teadlik valik. Üks kaunemaid eestikeelseid jõululaule “Taas talv on tulnud” on kuulunud repertuaari igal aastal ning nii ka tänavu. Seekord kõlas see eelviimase lauluna ning seda esitasid kõik koorid koos.
Üks uuendus võrreldes varasemate aastatega võeti tänavu veel kavasse. Kaks laulu lauldi kuulajatega koos. Varem pole seda katsetatud. Keset kontserti said kõik kirikusse tulnud inimesed laulda oma häälepaelad soojaks tuntud lauluga “Tasa, tasa jõulukellad kajavad” ning päris viimase lauluna esitasid kõik koos teist kuulsat jõululaulu “Läbi lume sahiseva”. Urve Uusberg ütles, et see laul valiti, sest see kõlab ilusa kojuminemise lauluna. Kõik ju tunnevad kuulsat salmi, kus on öeldud, et “kodus pannil jõuluvorstid särisevad ju, kodus ootvad kingitused, ootab jõulupuu”.
Uusberg rääkis, et ka selle uuendusega kaasnesid korraldajate jaoks teatavad riskid. Kas kuulajad tulevad kaasa? Kas kontsert ei ole niigi liiga tihe? Tulemus oli see, et mõlemad laulud kõlasid uhkelt ning andsid jõulutunde tekkimiseks lisatõuke.
Raplamaa noortekontserdil “Helgust ja rahu” esinenud kollektiivide juhendajad olid Tekla Tappo, Angela Katkosilt, Grete Koik, Helen Allikvee, Silver Niinemets, Tõnu Soosõrv, Urve ja Pärt Uusberg. Korraldajate plaan oli, et kontsert kestaks ühe tunni ja 20 minutit ning nii läkski. Rapla kirik on kujunenud noorte jõulukontserdi traditsiooniliseks paigaks.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare