4.9 C
Rapla
Teisipäev, 16 apr. 2024
KultuurNoored Rapla muusikud Pariisis

Noored Rapla muusikud Pariisis

Joole Kuljus-Triik

Kuuel Eesti noorel muusikul oli suurepärane võimalus osaleda veebruari lõpus noorteorkestris ODE (Orchestre Démos Europe). ODE moodustamise põhjus oli Prantsusmaa eesistumine Euroopa Nõukogu juures.
Orkestris olid peaaegu kõikidest Euroopa Liidu liikmesriikidest tulnud noored muusikud, kes ühe nädala jooksul tegid koos proove. Kõige selle tipuks toimus 26. veebruaril kontsert suurimas Pariisi kontserdisaalis – Pariisi Filharmoonias. Eesti Sümfooniaorkestrite Liidu kaudu valiti Eestit esindama 4 õpilast Harjumaa keelpilliorkestrist ja 2 Tallinna muusikakoolidest. Rapla muusikakooli esindas Elisabeth Triik vioolaga ja viiulil vilistlane Mia Sepp, kes sellest aastast õpib Georg Otsa nimelises muusikakoolis. Mõlemad tüdrukud osalevad ka Harjumaa keelpilliorkestris.
120 noort muusikut 27 Euroopa Liidu riigist, vanuses 12-18 harjutasid nõudliku kava kokkumängu professionaalsete juhendajate pilgu all pikad päevad. Orkestri kontsertmeistri kohale valiti proovide käigus silma paistnud Eesti tüdruk Mia Sepp. Kontserdi kavas olid Euroopa tuntud heliloojad: Grieg, Mussorgski, Beethoveni 9. sümfoonia viimane osa „Ood rõõmule”, samuti rahvamuusikat ja Alexandros Markease uudisteos „Freedom, She Yells!”. Viimatimainitud lugu ja samuti Mussorgski „Kiievi väravad” tsüklist „Pildid näituselt” olid muutunud olukorras ehmatavalt päevakajalised. Dirigentideks olid Corinna Niemeyer ja Aurélien Azan Zielinski.
Tihedatele proovidele vaatamata jõuti siiski ka linnaekskursioonidele, käidi Louvre‘is ja laevasõidul Seine’il. Jalutuskäigud õhtuses Pariisis, Eesti saatkonna külastamine ja Eesti Vabariigi sünnipäeva tähistamine uute sõpradega – kõik see lisas niigi emotsionaalsele reisile lisavärve. Kuid võimsaimaks elamuseks jäi ikkagi kontsert ja ühine musitseerimine. Loodame, et projektile tuleb ka järg ning noortel tekib veel võimalusi esindada Eestit.
Soovijad saavad kontserti järele vaadata siit (The ODE concert)

1 kommentaar

Subscribe
Notify of
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Mikk
9. märts 2022 17:39

Kaunis esitus andekatelt noortelt kogu Euroopast; jälgisin webist, vaatan veel. Suurt rõõmu valmistab Eesti noorte andekus, ettevõtlikkus ja tahtejõud. Õnne & edu teile.