28.8 C
Rapla
Laupäev, 2 juuli 2022
spot_imgspot_img

Märjamaa vallavanema umbusaldamine läks hääletusele

Märjamaa volikogu märtsikuu istung algas ootamatult vallavanem Meelis Välisele umbusaldusavalduse ettelugemisega. Hääletusele läks see aprillikuu istungil.

Umbusalduse avaldamine oli 19. aprilli istungi avapunkt. Nii umbusaldajad kui ka umbusaldatav pikki sõnavõtte ei teinud. Hääletusel andis oma hääle umbusalduse poolt neli volikogu liiget, vastu hääletas 15. Umbusaldamine seega läbi ei läinud ja Meelis Välis jätkab oma ametikohal.
Välis ei soovinud umbusaldamisega seonduvat enne istungit kommenteerida ning loobus võimalusest ka pärast tulemuse teadasaamist. Ta ei soostunud kommenteerima, kas ja milline mõju umbusaldamiskatsel oli.
Umbusaldajad seevastu leiavad, et olenemata hääletustulemusest on sellest juba kasu olnud. „Umbusaldamise resultaat ei pea alati olema kellegi ametist lahkumine,” ütles opositsiooni liige Rudolf Jeeser. „Kui inimesele või institutsioonile avaldatakse umbusaldust, on see selgelt viide mingile puudusele,” ütles ta. Tema arvates tehakse sellest järeldusi tuleviku tarbeks.
Üks osa umbusaldusavaldusest oli seotud uue abivallavanema konkursi korraldamisega, mis umbusaldajate arvates ei olnud õiglane. Jeeser ütles, et esimesed 100 päeva hoiduti teravast kriitikast, kuid edaspidi sama loota ei tasu. „Nad kindlasti teavad, et me hoiame nüüd abivallavanema tegemistel väga hoolikalt silma peal,” ütles Jeeser.
Jeeser lisas, et temalt on uuritud, kas umbusaldamisest oli mingit kasu. „Ma arvan, et terve Märjamaa vald sai sellest kasu,” vastas ta. Ta usub, et umbusaldusavaldus sunnib vallavalitsust oma tööd suurema pühendumisega ja konkreetsusega tegema.
Volikogu laua taga umbusaldajad suurt toetust ei kogunud. Teades, et volikogu koalitsioon on 14-liikmeline, on selge, et vähemalt üks opositsiooni liige hääletas umbusaldamise vastu. „Meil oli eelmise päeva pärastlõunaks selge, et umbusaldamine läbi ei lähe,” tõdes ka Jeeser. Mäletatavasti andis avaldusele allkirja kuus volikogu liiget. Poolthääli oli istungil kahe võrra vähem. Jeeser selgitas, et kaks allakirjutanut ei saanud istungil osaleda. Kuna hääletustulemus oli sisuliselt teada, puudus vajadus neid survestada ja seeläbi kujunes ka lõplik häältetulemus. Otsust umbusaldamise protsess algatada Jeeser ei kahetse. „Ma arvan, et umbusaldamine ka sellisel kujul õigustab ennast,” ütles ta.
Volikogu aseesimees Urmas Kristal seevastu leidis, et umbusaldusavaldus kuigi tõsiseltvõetav ei olnud ja küsimust, kas sellega kaasa minna, ei tekkinud.
Kristal meenutas, et eelmises koosseisus algatati neli umbusaldust, üks neist ka Kristali enda vastu. „Need oli tõsised,” tõi ta vastukaaluks välja. Samas oli ta nõus, et mingeid mõttekohti umbusaldajad tõesti tõstatasid. Lisaks abivallavanema konkursile nägid umbusaldajad puudujääke osa teenistujate töös ja nende juhtimises. Kristali arvates tasuks ametnike töökorraldus kodukontorites üle vaadata.

spot_img
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,179JälgijatFollow

Viimased uudised