17.7 C
Rapla
Pühapäev, 3 juuli 2022
spot_imgspot_img

Maakonna ühistransporti plaanitakse tuua tsoonisüsteem

Põhja-Eesti Ühistranspordikeskusel (PEÜTK) on kindel plaan tuua sarnaselt Harjumaaga ka Raplamaa ühistransporti tsoonisüsteem. See tähendab, et pileti hinnastamisel lähtutakse tsoonidest, mitte ainult kahe peatuse vahemaast.

PEÜTK plaanide kohaselt võiks uus süsteem kehtima hakata 2023. aasta jaanuarist. Tsoonisüsteemi käis PEÜTK esindus tutvustamas reedel, 20. mail Raplamaa Omavalitsuste Liidu täiskogu istungil. Põhiline küsimus, mis laua taga kõlas, puudutas seda, kas tsoonisüsteemi kehtestamisega kaasneb ka piletite hinnatõus. Ühistranspordikeskuse arendusosakonna spetsialist Jaana Liländer-Koppel ütles, et hinnatõusu ei planeerita, kuid hinnastamise küsimused tulevad lauale alles sügisel. Esialgu käiakse maakonnad läbi, et seda plaani tutvustada. Raplamaa oli selles osas esimene, veel on tulemas külaskäigud Läänemaale ja Lääne-Virumaale.

Kuid mis hakkab sellest muutuma reisija jaoks? “Kõige tajutavam muudatus on see, et tekib võimalus kuupileti soetamiseks. Kuupilet on hinnastatud selliselt, et igapäevasele sõitjale kaasneb sellega rahaline kokkuhoid. Tsoonisüsteemi rakendamisel parandame ka segaduse, kus hommikul saad sihtkohta 80 sendi eest ja õhtul koju maksad 1.60 €, sest buss sõidab ringiga. Tsoonisüsteem toob lihtsust ja sõitja ei pea maksma kõrgemat piletihinda liinivõrgu eripäradest tingitud lisakilomeetrite eest,” rääkis Liländer-Koppel. Ta ütles, et muudatusega tahetakse muuta süsteemi lihtsamaks, ühtsemaks ja rongiga sobituvaks.

Nagu öeldud, hakkab praeguste plaanide kohaselt uus süsteem kehtima 2023. aasta jaanuaris. Kas ka nii läheb, näitab aeg. “Plaanime muudatusi selliselt, et saaksime jaanuaris 2023 piletihindade arvutamisel üle minna tsoonisüsteemile,” ütles Liländer-Koppel. Ta lisas: “Tsoonide muudatused puudutavad otseselt vaid bussisõite, aga kuna Raplamaa põhjaosas ühtlustame oma peatuste tsoonid Elroni tsoonisüsteemiga, muudab see sõitjale, kes saab kasutada nii bussi kui ka rongi, kaks süsteemi ühtsemaks. Plaanime tulevikus kindlasti edasi arendada ühiseid piletitooteid Elroni ja Tallinnaga.”

spot_img
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,179JälgijatFollow

Viimased uudised