23.8 C
Rapla
Esmaspäev, 15 aug. 2022
spot_imgspot_img

Kuusikul sisestati loodusvaatluste marataoni raames enim taksoneid

11.-12. juunil toimunud viiendal loodusvaatluste maratonil tehti 24 tunni jooksul üle 7000 loodusvaatluse (umbes 6700 neist oli võimalik äramääratleda) ja avastati uus liik. Uueks liigiks on seenesääse liik, keda Eestis varem kohatud ei ole – Mycomya denmax, mis leiti Tartu lähedal asuvalt Lokaatori tee vaatlusalalt.

Kokku oli vaatlusalasid 42, millest 17 asusid eramaadel ja 25 avalikel aladel. Raplamaal oli kaks avalikku vaatlusala- Rapla vallas Kuusiku mõisa park ja Kehtna vallas Estonia järve ümbrus. Kuusiku vaatlusalal sai vaatlusala eestvedaja Jüri Kõiv (Eesti Looduskaitse Selts) indiviuduaalses arvestuses kirja ka kõige enim taksoneid*- 460. Enim liike leiti aga Võrumaa Ess-soo vaatlusalalt-454 liiki.

Kokku osales loodusvaatluste maratonil 192 vaatlejat, kes sisestasid vaatlusandmeid 1905 liigi või liigist kõrgema taksoni kohta. Kõige enam vaadeldud liigiks kujunes metsvint, kes on Eesti kõige arvukam haudelind.

Üle Eesti toimunud Loodusvaatluste maratoni eesmärk on juhtida inimeste tähelepanu ümbritsevale elurikkusele ja kutsuda üles neid sellest teada andma. Kõik sisestatud vaatlused on nähtavad Elurikkuse andmeportaalis, mida kasutavad oma töös nii loodusteadlased kui -kaitsjad.

*takson-ühte süstemaatika kategooriasse kuuluvate organismide (populatsioonide) rühm, nt liik, selts, klass jne.

spot_img
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,179JälgijatFollow

Viimased uudised