17.7 C
Rapla
Kolmapäev, 7 juuni 2023
KultuurSuvelavastus jutustab rahvaluuleuurija Richard Viidalepast

Suvelavastus jutustab rahvaluuleuurija Richard Viidalepast

Suvelavastus „Richard ja Anna” jutustas loo noore rahvaluuleuurija Richard Viidalepa reisist Rapla ja Märjamaa kihelkonda, et siinset rahvaluulet talletada. Selle käigus juurdleb noormees pärimuse väärtuse üle ning küsib, kuidas haakub minevik tulevikuga. Loost ei puudu ka armastus.

Suvelavastus esietendus 28. juunil Märjamaa vallas Ohukotsu küünis ja on inspireeritud Richard Viidalepa päevikust, mida ta oma reisi kestel kirjutas. Küün aitab publiku suurema vaevata 1928. aastasse viia ja loob õhkkonna nostalgitsemiseks. Esietendus tõi täissaali. Publik istub pimedas küünis lehvikutega endale tuult tehes. Kuumusest põhjustatud ebamugavus aitas aga pisut ootamatult end lavale astuvate tegelaste kingadesse asetada. Kipuvad ka nemad oma teekonnal talust tallu parasjagu ebamugavust tundma.
Värvikad tegelased äratab laval ellu rändteater Vaba Vanker. Lavastusega tähistatakse ühtlasi oma 10. sünnipäeva. Richardi kingadesse astub Kaarel Pogga.
Küüni suured puidust uksed krääksatavad lahti ja juba peatubki Raplas rong, millelt astub maha 22-aastane Richard. Noor üliõpilane on teele asunud jalgratta ja märkmikuga. Tema ülesanne on leida talletamist väärt pärimust, mida eelkäijad pole veel paberile pannud.
Rapla jaamas maha astudes küsib ta võõrastemaja kohta. Jaamas juhatatakse ta alevi poole ja alevi poolt jälle jaama poole. Maili Metssalu ja Ivo Reinok käivad lavalt läbi lugematu arv kordi erinevates rollides, lisades etendusele kentsakust.
Kergema meelelahutuse kõrval arutleb lavastus aga küsimuse üle, millist rolli minevik meie elus mängib ja kuidas tulevikku vaatamisega haakub. Richard otsib inimesi, kellega minevikust rääkida, kuid sisuni jõudmine nõuab omajagu ponnistusi. Tihtipeale kuuleb ta vastuseks, et kõik väärtuslik on juba kirjas ja ülejäänu ununenud. Ka peategelane ise kipub kahtlema, kas tema tööl mingit väärtust on. Teekonnal kohatud inimesed soovitavad üliõpilasel minevikus otsimise asemel pilk tulevikku suunata, sest uuendus on see, mis edasi viib.
Richardi kaasteeline on rahvaviiside üleskirjutaja Anna, keda kehastab Ragne Veensalu. Särtsakast Annast saab Richardi mõttekaaslane ja julgustaja. Nii nagu Richardi süda kisub vanade väärtuste poole, on Anna salajane soov saada kunstnikuks. Takistustest hoolimata tärkavad noorte vahel tunded.
Kolm kuud kestnud kogumisreisilt lahkuvad mõlemad muutununa. Richard jõuab eneses selgusele, et uuendus ei ole tingimata mineviku säilitamise vastand ning astub valitud teel edasi kindlama sammuga. Anna jällegi ammutab ühiselt veedetud ajast piisavalt julgust rebida end vabaks teiste ootustest ning elada oma südame järgi.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Sõnumid
Kõik uudised
Kuulutused