27.7 C
Rapla
Pühapäev, 14 aug. 2022
spot_imgspot_img

Hinnatõus muudab inimeste toidulaua üksluiseks

Tarneahela kriis on kergitanud toidu hinda ning inimesed teevad teadlikult odavamaid valikuid, et säästa raha. Odavamate valikute hulka kuulub sageli välismaine toodang, mistõttu jääb kohaliku toidu tarbimine väiksemaks.

Kui elu läheb kallimaks, muutuvad ka tarbijate harjumused. Varem sai sisseoste tehes otsustavaks hinna ja kvaliteedi suhe. Tänasel päeval valivad inimesed oma rahakoti järgi ja kvaliteedile nii palju tähelepanu ei pöörata. See tähendab, et mahedalt kasvatatud toitu eelistatakse vähem, sest selle turuhind on kõrgem.

„Eelmises majanduskriisis oli näha, et inimesed hoidsid kokku muude kulude, mitte toidu pealt, aga praegune kriis on teistsugune ja võib mõjutada ka tarbijate harjumusi toiduainete ostmisel,” ütles Eesti Maaülikooli mahekeskuse juhataja Elen Peetsmann.

Üldine hinnatõus, mida veavad energia- ja kütusehinnad, on mõjutanud ka mahetootjaid, kuigi osa toodete puhul on hinnatõus olnud väiksem kui samaväärse tavatoote puhul. „Näiteks teravilja puhul oli hinnavahe mahe- ja tavavilja vahel peaaegu olematu juba viimasel paaril aastal,” ütles Peetsmann.

„Mahetoodete hind kujuneb sarnaselt tavatootmisega toodangu ühiku kohta kasutatavate sisendite hinnast, tööjõukulust, maa rendist, tehnika ja hoonete kulust jne. Lisaks on mahetootmises täiendavaid kulusid, näiteks tasu mahetootmise järelevalve eest, maheloomade puhul rangemad pidamisnõuded, mahetootmises on ka osa sisendeid kallimad,” rääkis Elen Peetsmann.

Tootmiskulud toodanguühiku kohta on mahetootmises reeglina suuremad. Näiteks on tööjõukulud suuremad käsitsitöö mahu tõttu, sest tavatootmises on odavam kasutada herbitsiide kui rohijale palka maksta. Hinda mõjutab ka saagikus – kuna mahetootmises ei ole lubatud kasutada sünteetilist lämmastikväetist ning sünteetilisi pestitsiide haiguste, kahjurite ja umbrohtude tõrjeks, siis on mahetootmises saagikus mõnevõrra madalam. Samuti tuleb põldu rohkem harida, loetles Elen Peetsmann.

Näiteks mahelinnukasvatuses mõjutab mahemuna hinda lisaks mahesöödale ka see, et pinnaühikul on lubatud kanade arv piiratud, linnud peavad saama vabalt liikuda nii laudas kui ka õues. Mahebroilerite puhul on paigas ka tapmisvanus, mis on 2,5 korda tavabroilerist hilisem.

Tavatoit on enamasti odavam, kuid tavatootmise negatiivne keskkonnamõju toote hinnas ei kajastu, see kulu jääb tulevaste põlvede kanda. Samas ei pruugi tavatoidu ja mahetoidu hinnavahe alati väga suur ollagi. „Hinnad on tootegrupiti väga erinevad. Mõningate tootegruppide puhul on hinnavahe väga väike või on mahetoode isegi odavam,” ütles Peetsmann. Näiteks oli eelmise aasta detsembris mahepiim (rasvasisaldus 4%) tavapiimast 26% kallim, kuid maitsestamata mahejogurt vaid 5% kallim. Maheveise hakkliha oli tavatootest isegi odavam. Mahekartul ja köögivili võivad olla 2-4 korda kallimad, mahemuna on 2 korda kallim.

„Suurem osa Eestis kasvatatud maheteraviljast eksporditakse, välja müüakse ka mahelihaveise liha ja vähesel määral ka töödeldud mahetooteid. Eesti Konjunktuuriinstituudi viimase ekspordiuuringu andmetel jõudis Eesti mahetoodang müügile EL-i riikidesse ja 12 riiki väljaspool EL-i,” sõnas Peetsmann.

Mahetoodang muutub populaarsemaks

Koroonakriisi ajal suurenes mahetoodete müük kogu maailmas ja ka Eestis, sest inimesed hakkasid ise kodus süüa tegema ja sooviti oma perele pakkuda parimat, tõdes Elen Peetsmann.

Kõige suuremad mahetoodangu müügikanalid on suured kauplused, kust ostetakse põhiosa toidust, kuid lisaks sellele on spetsiaalsed mahepoed. Üha enam suureneb ka koolide ja lasteaedade huvi. Sellest sügisest hakkab maaeluministeerium ka neid koole ja lasteaedu toetama, kes kasutavad vähemalt 20% ulatuses mahetoorainet ja on sellest põllumajandus- ja toiduametit teavitanud.

„Eesti mahetoit on usaldusväärne ja seda ostes toetame otseselt meie keskkonna ja elurikkuse säilitamist. Mahetootmine tagab, et meie põldudel säiliks elurikkus ning põhja- ja pinnavesi oleksid puhtad ja ei saastuks nitraatide ega pestitsiidijääkidega,” sõnas Elen Peetsmann.

Mahetoodangu üks kindel eelis on, et see on tervislik, ei sisalda organismile kahjulikke sünteetiliste taimekaitsevahendite jääke, GMO-sid ega nende saadusi. Sageli jäävad tavatoodetes leitud taimekaitsevahendite jäägid küll piirnormide piiresse, kuid üha enam on proove, kus leitakse mitme erineva toimeaine jääke, mille koostoimet inimese organismile pole hinnatud.

Peetsmann tõi näite, et 2021. aastal leiti ühest Eesti päritolu tavamaasikast 9 taimekaitsevahendi jääke. Mahetoidus pole kunstlikke värv- ja lõhnaaineid ega kauast säilimist soodustavaid aineid, mis võivad põhjustada mitmesuguseid tervisehäireid. „Eelistades mahetoitu, panustame oma tervisesse juba täna ning hoiame puhast ja elurikast keskkonda nii endale kui ka tulevastele põlvedele!” lisas Elen Peetsmann.

spot_img
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,179JälgijatFollow

Viimased uudised