13.3 C
Rapla
Kolmapäev, 10 aug. 2022
spot_img

Veel üks perekondlik kontsert

Tiiu Luht

Veel teinegi kontsert Rapla Orelisuve suures kavas oli esinejate poolest perekondlik. Musitseerisid ema ja tütar – organist Kristel Aer ja viiuldaja Kirke Aer.

Nende ühine kontsert Maarja-Magdaleena kirikus algas barokiheliloojate Bruhnsi ja Bachiga, järgnesid nendest hilisemad Rheinberger ja Schumann ning eesti muusikaklassika esindajad Ester Mägi ja Peterburis Rimski-Korsakovi juures õppinud Artur Kapp ja Artur Lemba. Kontserdi lõpupoole kõlas orelil ukraina helilooja Viktor Telõtško pala „Fantasia cadenza”.

Koorijuhiõpingute kõrval Eesti muusikaakadeemias jõudis Kristel Aer Hugo Lepnurme ja Ines Maidre juures ka orelit õppida, kirikumuusika magistrikursuse läbida Sibeliuse akadeemias Soomes ning täiendada end Kopenhaageni kuninglikus konservatooriumis Taanis. Kontserte on ta andnud paljudes riikides. Koostöös mitmete solistide ja kooridega on erinevate, näiteks Juuru, Hageri, Kadrina, Tartu Pauluse, Saaremaa kihelkonna kirikute orelite kõla tema mänguga plaatidele jäädvustunud.

Nagu ema, on ka tütar usin õppija. Alustas kodu lähedalt, Vanalinna Hariduskolleegiumi muusikakoolis Tallinnas. Paar aastat oli õpetajaks Tekla Tappo (praegu Rapla muusikakooli õpetaja). Järgnes õpiaeg Tartus: Hugo Treffneri gümnaasiumis ja Heino Elleri muusikakoolis, mille lõpetas 2020.

Aastast 2021 õpib noor eesti viiuldaja Kirke Aer Hollandis Groningenis ajalooõpetajaks ja sügisel hakkab Prints Klausi konservatooriumis muusikaõpetaja eriala õppima. Kaks aastat on ta mänginud sealsamas linnas Braggi noorteorkestris.

Kuidas ema ja tütar muusikas kokku sobivad? „Meie koostööst saan esile tuua ainult plusse. Kuna alguses olin Kirke viiuliõpetaja klassis ka klaverisaatja, tunnen ja tean Kirke teekonda viiuldajana algusest peale. Kui koos mängida saame, on see ainult rõõm! Paljusid asju ei pea selgitama, vastastikune tunnetus toimib iseenesest,” ütleb Kristel Aer.

Augustikuu esimese kolmapäeva õhtul esinevad kirikus Kersti Petermann orelil ja sopran Anneli Soode.

spot_img
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,179JälgijatFollow

Viimased uudised