17.2 C
Rapla
Kolmapäev, 27 sept. 2023
KultuurAinult orel

Ainult orel

Tiiu Luht

Rapla Orelisuve muusikakavas oli seekord ka kontsert, kus kõlas ainuüksi orel. Musitseeris Stuttgardi muusikakõrgkooli (Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Stuttgard) oreliliteratuuri õppejõud Tobias Horn Saksamaalt.
Tobias Horn on muusikuna Euroopa festivalide laureaat, kes on esinenud ka USAs, on maailmanimedega orelimuusikutest õpetajate juures täiendanud end prantsuse barokk- ning romantilise sümfoonilise ja orelimuusika asjatundjaks. Oma repertuaari arendades on ta sellesse valinud Regeri, Liszti, Dupré, Vierne’i ja teiste heliloojate tähtsamaid teoseid, samuti kaasaegseid muusikuid. Tema repertuaaris on näiteks ka J. S. Bachi kogu orelilooming.
Bachi Horn Raplas ei mänginud. Huvitavasse kavva kuulunud 19. sajandi esimese poole romantikutest prantslaste Fantaisie`d aga paitasid kõrva. Cézar Franki Fantaasia A-duur kogumikust Trois Piéces oli kummardus heliloojale aastate taha 200. sünniaastapäeva puhul. Camille Saint-Saënsi C-duur valas helidesse asjalikkuse kõrval romantilist tunnetust. Alexandre Guilmanti Sonate (Symphonie) d-moll kulges lõbusalt ja kiirelt…
Orelikontserte võiks kirikus rohkemgi olla, oli mitme kuulaja arvamus.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Kõik uudised
Kuulutused