11.6 C
Rapla
Teisipäev, 26 sept. 2023
KultuurUkrainale mõeldes

Ukrainale mõeldes

Tiiu Luht

Maarja-Magdaleena kiriku pastoraadis Kalda tänavas oli kuulda tasaseid orelihelisid. Oreli taga istus Türi kiriku organist Marju Riisikamp, kelle sõrmede all barokkhelilooja Joseph Haydni pala “Flötenuhr” noodid kuuldavaks muutusid.
Hugo Lepnurme laulu “Sinu käes on mu aeg” eksistentsiaalset mõtet toetas ja vormis kuuldavaks rahvusmeeskoori baritonihäälne laulja Ott Indermitte. Teda saatis Kehtna-mailt pärit kitarrist Paul Daniel.
Oli alanud Rapla orelisuve eelviimane kontsert.
Pastoraadi saalis on huvitavaid, tähtsaid ja vähemtähtsaid koosolemisi peetud, lauldud ja pilli mängitud. Akna kõrval seisab tagasihoidlikult ruumi värvidesse sulandunult, suurtega võrreldes väike pill. Selle pilli olemasolu eest on hea seisnud ja Lübeckist kaasa toonud Rapla koguduse organist Hille Poroson, kes Saksamaal õppis ja väikese oreli kingitusena kaasa tõi. Kingitusena sealselt koguduserahvalt Rapla kogudusele. Heade asjade kokkusattumine! Sellel kontserdil oli väike positiivorel ka kontsertpill.
Kavalehte silmitsedes jääb meelde, kuidas heliloojad on leidnud üles väärt tekstid ja neile loonud väärt viise. Hea, et väärt viisitegijad on üles leidnud just need sõnadetegijad, keda väärt tegijateks on tunnustatud. Muusikal on sidemed paljude asjadega, leiame kavalehelt. Kirjandusega – sakraaltekstid, Anna Haava, Doris Kareva; koduga – Roman Toi; naabritega – Oskar Merikanto; tunnetega – Mart Saar… Heliloojate poolelt veel Olav Ehala, Ester Mägi, Cyrillus Kreek… Kavaleht tasub koju kaasa võtta, et veel kord avastada ja seista silmast silma muusikasse ja tekstidesse kätketud sõnumitega.
Kontserdipäeval 24. augustil oli Ukraina iseseisvuspäev. Muusikalise lõpuna kõlas kontserdil Ott Indermitte ukrainakeelses esituses Mykola Lysenko laul “Molytva za Ukrajinu” – “Palve Ukraina eest”.
Kolmapäeval, 31. augustil oli Rapla Maarja-Magdaleena kirikus selle aasta orelisuve viimane kontsert. Esines Tallinna Kaarli koguduse kammerkoor Canorus, orelil Piret Aidulo. Meenutati Enn Võrku, kelle „Eesti lipp” sai saja-aastaseks.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Kõik uudised
Kuulutused