-3.4 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
ArvamusJuhtkiri: Mida arvata Itaaliast

Juhtkiri: Mida arvata Itaaliast

Eelmisel nädalavahetusel tulemuseni jõudnud Itaalia parlamendivalimisi on esialgu veel üsna ettevaatlikult kommenteeritud. Selge ka, sest Giorgia Meloni juhitud valimisliidu võit, mida küll jõuliselt prognoositi, on esialgu siiski veel väga värske.
Igasuguste valimiste puhul kehtib reegel, et ära usu kõike seda, mida räägiti enne, loe parem väga tähelepanelikult võimaliku koalitsiooni valitsemisprogrammi. Sellega tuleb kindlasti arvestada ka Itaalia puhul. Seda enam, et valimised võitnud (25% häältest) valimisliitu kuuluvad peale Meloni Itaalia Vendade erakonna veel ka Silvio Berlusconi ja Matteo Salvini mõneti skandaalse kuulsusega parteid. Kindlasti vajaksid enne valitsemisvastutuse võtmist ühtlustamist ja täpsustamist mitmed varem välja öeldud seisukohad.
Kolme koalitsioonierakonda ühendab praegu tugev vastuseis immigratsioonile, liberaalne, euroskeptiline ja sotsiaalkonservatiivne agenda (naistest LGBT õigusteni). Samas on teatud erinevus välispoliitilistes sõnumites. Nii näiteks on Giorgia Meloni seni selgelt ja kirglikult esinenud Ukrainat toetavalt Venemaa algatatud sõja vastu, Berlusconi ja Salvini on samal ajal hoidnud oma hoiakut pigem sordiini all, aga keegi ei saa öelda, et valitsuses olles ei löö neis välja varasem Putini-sõbralikkus.
Meil Eestis oleks kasulik teada aga kahte asja. Esiteks seda, et Meloni Itaalia Vennad aitas valimisvõiduni parlamendis järjekindel opositsioonis püsimine ja paindumatu protestiagenda, millega jäädi silma reavalijatele, kuid mida on raske realiseerida valitsuses. Teiseks võiks meile muret teha, et Meloni võit tähendab ilmselt EL-i otsustusprotsesside konsensusliku lähenemise toetamist vastandina Brüsseli ja Saksamaa soovile minna üle enamushäältega otsustamisele.
Selles on muidugi oma võlu, kuid kindlasti ka suured ohud, mis on juba praegu ilmsiks tulnud Euroopa riikide mobiliseerimisel Ukraina toetuseks. Väikese Vene piiril asuva riigi kodanikena võiksime meenutada, mis juhtus eelmise sajandi kolmekümnendate aastate lõpus Rahvasteliidu laialipudenemise järel.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare