-13.9 C
Rapla
Teisipäev, 5 dets. 2023
UudisedEttevõtluspäeva võtmesõnad olid dialoog ja tandem

Ettevõtluspäeva võtmesõnad olid dialoog ja tandem

Raplamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskuse korraldatud ettevõtlusnädala üks traditsiooniline ja oodatud üritus on ettevõtluspäev. Teisipäeval Rapla kinosaalis toimunud üritusel võeti vaatluse alla majandus ja inflatsioon, suhtlemine konfliktiolukorras, Töötukassa tugi tööotsijale ja tööandjale ning tandemi võlud ja valud ettevõtluses.

SEB panga majandusanalüütik Mihkel Nestor rääkis majandusest, sõnades, et praegust majandusolukorda iseloomustab kõige paremini väljend „kuumast saunast jääauku”. Nestor võttis vaatluse alla maailmas, Euroopas ja Eestis toimuva ja proovis lahti seletada statistilisi andmeid ja tabeleid, kuna nii mõnigi näitaja tundub esmapilgul ebaloogiline. Laiemas perspektiivis näeb Nestor, et mõni aeg on majandus languses, kuid ilmselt mitte kaua ja suures plaanis saavad inimesed siiski hakkama. Nestor ise on vähemalt praegu prognoose tehes mõõdukalt optimistlik.

Koolitaja Agu Remmelg rääkis suhtlemisest konfliktiolukorras. Ta andis näpunäiteid, kuidas ennast ette valmistada konflikti lahendamiseks, mida teha konflikti lahendamise ajal, kuidas luua teisele poolele turvaline õhkkond ja kuidas võtta vastu otsus. Remmelg õpetas kuulajaid ära tundma ka ohukohti, näiteks seda, kui järeldusi tehakse puuduliku info põhjal. Tema jutust jäid kõlama, kui oluline on dialoogi pidamine ja teise poole ärakuulamine.

Eesti Töötukassa tööotsijate ja tööandjate teenuste osakonnajuhataja asetäitja Anu Harju tõi näiteid, kuidas nad saavad nii tööotsijale kui ka tööandjale toeks olla. Nii mõnigi võimalus on selline, millest väga palju pole räägitud. Näiteks on olemas vähenenud töövõimega inimese tööl püsimise teenus.

Päeva lõpetas arutelu tandemitest ettevõtluses, selle rõõmudest ja muredest. Paneeldiskussioonis osalesid abikaasad Maria ja Marek Mettas (TaevaniMaani OÜ), ema–tütar Eve ja Kristiina Raudnagel (Juurimaa Tall OÜ) ning isa–poeg Aivar ja Madis Pajo (Pajo Ranch OÜ; Pajo Investments OÜ). Muresid ei osanudki keegi väga välja tuua, kõigil kolmel juhul on ettevõtlusesse mindud tandemina orgaaniliselt ja elu loogilise jätkuna.
Tandemi puhul on hea see, et kui üks pool väsib, siis teine on toeks ja olles ettevõtluses omaenda pereliikmega, on lihtsam rääkida ka muredest. Vastavalt oskustele ja võimetele on lihtsam tandemi puhul ka tööülesandeid ära jagada.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Kõik uudised
Kuulutused