-3.3 C
Rapla
Laupäev, 27 apr. 2024
SisuturundusSisuturundus: Stopptoober: mis kasu saan 28 suitsuvabast päevast?

Sisuturundus: Stopptoober: mis kasu saan 28 suitsuvabast päevast?

Suitsetajad teavad omast kogemusest, kui raske on suitsetamisest loobuda. Isegi kui mõned suitsuvabad päevad õnnestub teha, tekib ühel hetkel ikkagi suitsunälg ja endalegi märkamatult jõutakse ühest suitsust taas igapäevase suitsetamiseni. Kui suitsetamisest õnnestub hoiduda 28 päeva, õnnestub teadlaste sõnul lõplikult suitsetamisest loobuda viis korda suurema tõenäosusega. Seega on küsimus selles, mis aitaks 28 päeva suitsuvabalt olla?

Appi tuleb Ühendkuningriigist alguse saanud Stopptoober, mille loojad teadsid, et ühtainust imerohtu suitsuvabaks saamiseks ei ole olemas. See, mis aitab ühel inimesel suitsuvabaks saada, ei pruugi teisele sobida. Nii käsitleb Stopptoober klassikaliste apteegikaupade nagu nikotiininätsude ja -plaastrite kõrval ka selliste alternatiivsete toodete, nagu e-sigarettide, kuumutatava tubaka ja tubakavaba snusi kasutamist suitsetamisest loobumiseks.

Suitsuvabaks e-sigareti abil

Üha populaarsemaks suitsetamisest loobumise vahendiks on mitmetes riikides osutunud e-sigaretid. Eurobaromeetri uuringu järgi kasutas 12% Euroopa suitsetamisest loobujatest e-sigaretti. Erinevalt sigaretist ei toimu e-sigaretis põlemist, vaid spetsiaalne e-vedelik kuumutatakse ning tulemusena tekib nikotiini ja sageli ka maitseid sisaldav aur. Mõneti sarnanevad e-sigaretid ka apteegis müügil olevate nikotiini sisaldavate suuõõnespreidega.
Ühendkuningriigi teadlased ja arstid on teinud kindlaks, et võrreldes suitsetamisega on e-sigareti kasutamine vähemalt 95% vähem kahjulik. Inglismaa eesrindlik suhtumine e-sigarettidesse on kindlasti ka põhjus, miks juba 2013. aastast on e-sigaretid olnud seal kõige kasutatavamad suitsetamisest loobumise vahendid. Inglismaa Terviseameti andmetel on e-sigaretid aidanud aastate jooksul suitsuvabaks saada miljonitel suitsetajatel.

Tubaka põletamise asemel hoopis kuumutamine

Viimastel aastatel on üha rohkem suitsetamisest loobutud ka kuumutatava tubaka abil. Inglismaa riikliku suitsetamisest loobumise ja koolitamise keskuse juhendi järgi arvatakse, et kuumutatava tubaka tooted sobivad tõenäoliselt suitsetajatele, kellele meeldib tubakas ja kelle jaoks muud suitsetamisest loobumise vahendid ei ole sobivad. Kuigi tubakat kuumutavad seadmed on erinevad, on tööpõhimõte neil sarnane: seade kuumutab spetsiaalses tubakapulgas olevat tubakat ja selle tulemusena tekib sisse hingatav aur.
Inglismaa Terviseamet on kuumutatava tubaka toodete osas leidnud, et võrreldes suitsetamisega on nende kasutamine kordades vähem kahjulik. Eestis on kuumutatava tubaka tooted müügil olnud üsna lühikest aega. Jaapanisse jõudsid esimesed kuumutatava tubaka tooted juba 2015. aasta lõpus ning tänaseks on suur hulk jaapanlasi nende abil suitsetamisest loobunud. Uuringute kohaselt on tavaliste sigarettide müük langenud seal 33%.

Suitsust eemale nikotiinipadjakestega

Rootsi on väikseima suitsetamise levikuga riik Euroopas ja selle põhjuseks peetakse snusi ja nikotiinipatjade kättesaadavust. Kui naaberriigis Norras said klassikaline snus ja tubakavaba snus ehk nikotiinipadjakesed kättesaadavaks, hakati sealgi kiiresti suitsetamisest loobuma. Nii Rootsi kui ka Ühendkuningriigi teadlased on kindlaks teinud, et snus oma erinevates variantides on võrreldes suitsetamisega kordades vähem kahjulik. See on ka põhjus, miks Rootsis esineb muu Euroopaga võrreldes kordades vähem suitsetamisega seotud haigusi.
Eestiski on inimesi, kes on suitsetamisest loobunud tubakavaba snusi abil. Kasutamise poolest erineb see suitsetamisest ja sarnaneb oma toimimiselt pigem nikotiininätsuga. Suitsetamiskorra asemel pannakse tubakavaba snusi padjake mõneks ajaks huule alla ja sealt imendub nikotiin organismi.

Suitsetamisest loobumise kasutegurid

Esimestel suitsuvabadel päevadel pulss ja hapniku tase veres normaliseeruvad, kogu vingugaas väljub kehast, kopsud hakkavad end puhastama ning maitse- ja lõhnataju hakkavad paranema. Järgnevate nädalate ja kuudega paraneb vereringe ja kopsude töö ning tulemusena on energiat rohkem ja hingata kergem. Aasta pärast on infarktioht vähenenud poole võrra. Kümne aasta pärast on kopsuvähi risk langenud poole võrra, võrreldes suitsetajaga. 15 aasta pärast on infarkti risk võrdne inimesega, kes ei ole kunagi suitsetanud.
Suitsetamisest loobumist toetavaid tooteid on rohkem kui kunagi varem. Igaüks peaks leidma endale sobiva lahenduse, oluline on pealehakkamine. Erinevate võimalustega ja endiste suitsetajate suitsetamisest loobumise lugudega saab lähemalt tutvuda Stopptoober.ee lehel.
Liitu Stopptoobriga ja võta vastu 28 suitsuvaba päeva väljakutse! Edukat suitsetamisest loobumist!

Stopptoobrit viib läbi MTÜ NNA Suitsuvaba Eesti ja toetab Riigikogu Suitsuvaba Eesti toetusrühm.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare