-2.8 C
Rapla
Laupäev, 27 apr. 2024
UudisedKoroonaviiruse tuvastamiseks piisab antigeeni testist

Koroonaviiruse tuvastamiseks piisab antigeeni testist

Laialdase PCR-testimise aeg saab oktoobriga läbi. Edaspidi piisab koroonakahtluse korral antigeeni testist.

Koroonapandeemia alguses saadeti PCR-testi tegema kõik COVID-19 nakkuskahtlusega inimesed, aga alates kevadest keskendusid perearstid üksnes riskirühmadele ja eakatele. 31. oktoobrist lõpeb perearsti saatekirjaga Terviseameti poolt rahastatud PCR-testimine ka eakate ning riskirühmade jaoks. PCR testimine jätkub edaspidi haiglates.
„Üldelanikkonna laialdase testimise lõpetas Terviseamet juba aprillis. Vanemaealiste ja riskirühma inimeste jätkuv PCR-testimine oli vajalik, et prognoosida tervishoiusüsteemi koormust ja vajadusel luua täiendavaid COVID-19 voodikohti. Täna rakendab Terviseamet ohuprognooside tegemiseks aga teisi võimalusi ja vajadus riskirühmade masstestimise järele on kadunud,“ selgitas Terviseameti peadirektori asetäitja Mari-Anne Härma.
Koroonaviiruse levikut hindab Terviseamet edaspidi perearstide kaudu korraldatud sentinel-seire ehk valimipõhise testimise abil. Hetkel on integreeritud sentinel-seirega kaetud üle 117 000 inimese ehk umbes 8,8% elanikkonnast, mis annab esindusliku ülevaate nii laste kui ka täiskasvanute haigestumisest Eestis.
Sentinel-seirele lisandub reoveeseire, ringlevate SARS-CoV-2 alamtüvede seire ja haiglates toimuv testimine, mis on Terviseameti hinnangul hetkel piisav, et anda Eesti COVID-19 olukorra kohta hinnangut. Lisakindlust annab Terviseametile Tartu Ülikooli seireuuring, mis kestab 2023. aasta jaanuarini. „Sellest tulenevalt ei pea Terviseamet enam vajalikuks riskirühmade sihistatud testimist esmatasandi poolt, sest seiresüsteem toimib sellele vaatamata ja see võimaldab riigi eelarvest eraldatud vahendeid märgatavalt kokku hoida. Küll aga ootab Terviseamet veelgi enam perearste sentinel-seirega ühinema,“ rääkis Härma.
PCR-testimise eest, mis on vajalik haiguse diagnoosimisel raviotsuste tegemiseks, näiteks ravimi väljakirjutamisel või muudel meditsiinilistel põhjustel, tasub edaspidi Tervisekassa.
Soovi korral saavad inimesed jätkuvalt testimispunktides tasulisi PCR-teste teha. PCR-testimispunktide asukohad on leitavad veebilehelt koroonatestimine.ee. Lähimad punktid Raplamaale asuvad Tallinnas ja Pärnus.

Toimetas Katri Reinsalu

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare