-2.3 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
UudisedKohilas teenindas lugejaid kõige tublim lugeja

Kohilas teenindas lugejaid kõige tublim lugeja

Raamatukogupäevade üks traditsioone on see, et lugejaid teenindab tuntud inimene. Kohila raamatukogu lähenes sel korral teistmoodi. 27. oktoobri kohta anti teada, et raamatukogutöötajaid asendab lugeja, kes viimase viie aasta jooksul on laenanud 1387 raamatut. See teeb 277 raamatut aastas, 23 raamatut kuus ja peaaegu kuus raamatut nädalas.

See salapärane lugeja oli Kohila põliselanik Ene Kokk, kes raamatukogu rahva jaoks on väga tuntud inimene. Nüüd avanes tal võimalus näha, kuidas käib töö teiselpool letti. Juhataja Kristiina Benderi ja raamatukoguhoidjate õpetuse abil kulges päev edukalt ja kõik tõdesid, et uudishimu teada saada, kes on see salapärane inimene, ajas paari tunni jooksul rahvast rohkem raamatukokku.

Küsimusele, kuidas ta jõuab nii palju raamatuid lugeda, vastas Ene: “No mida on pensionäril muud teha.” Raamatukokku on tal vaid paar sammu astuda, kuna ta elab kõrvalmajas.

Tegelikult kuulus vana ait-kuivati, kus raamatukogu asub, kunagi Ene perele. Taasiseseisvumise alguses avanes neil võimalus hoone ära osta. Ene rääkis, et varem olid nad ikka hommikukohvi juues aknast vaadanud, kuidas ait-kuivati lagunes. Pärast hoone ostmist sai see peale katuse ja ruumid tühjendati sodist.

Alguses pidas Ene pere Eesti Paeliiduga plaani sinna paemuuseum rajada, kuid see plaan jäi soiku. Kui alev hakkas raamatukogu jaoks kohta otsima, oli vana ait-kuivati üks valikutest ja tagantjärele vaadates langes valik kõige õigema koha kasuks. “Nüüd vaatan aknast välja – maja on ilus, katus on peal ja elu käib,” sõnas Ene.

Lugejana ei ole tal kindlat žanrieelistust. Ta aga usub, et elas eelmises elus kas Inglismaal, Šotimaal või Islandil. “Mulle väga meeldib selle kandi kirjandus ja sealsed looduskirjeldused,” sõnas Ene. Talle meeldivad ka ajaloolised romaanid. Lugu ise ei pruugi teab kui hea olla, kuid ajalooline taust annab uusi huvitavaid teadmisi.

Eesti kirjandusest soovitaks ta ikka klassikat (August Gailit, Friedebert Tuglas, A. H. Tammsaare, Aimée Beekman, Lilli Promet), kuna tänapäevaste kirjanikega ei ole ta samasugust hingesugulust leidnud. Välismaistest kirjanikest soovitab ta aga oma viimatist avastust, Peter May Lewise krimitriloogiat.

Tuntud inimesed teenindasid lugejaid ka teistes Raplamaa raamatukogudes. Otsa tegi lahti Rapla keskraamatukogu, kus 25. oktoobril oli teenindusletis luuletaja ja laulukirjutaja Teet Tall, kes peale raamatute laenutamise jagas autogramme oma viimasesse luulekogusse.
Märjamaa valla raamatukogus oli 27. oktoobril raamatukoguhoidjate töö üle võtnud Tre Raadio saatejuht Ott Ojandi ja päev hiljem oli Kivi-Vigala raamatukogus leti taga endise Vigala valla aukodanik ja raamatukogu kauaaegne töötaja Mai Sipelgas. Samal päeval teenindas lugejaid Juuru raamatukogus Mahtra talurahvamuuseumi peavarahoidja Rait Talvoja.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare