2.2 C
Rapla
Reede, 26 apr. 2024
ArvamusTühistamisest. Pisut teise nurga alt

Tühistamisest. Pisut teise nurga alt

Viimastel aegadel on mäletamise ja meelespidamise eest vastutamine jälle endast valusalt märku andnud. Kahte juhtumit neist on tänases lehes riivamisi puudutatud. Peame tunnistama, et oleme kõik koos üks suur tühistajate põlvkond: noori varem olnu ei huvita, keskealised ei oska varemsündinut hinnata, sest ei tea sellest midagi, ja vanemad on möödunu kas juba unustanud, kohe unustamas või lihtsalt häbenevad seda: oli mis oli, unustame ära!
Võtame kõigepealt kõige värskema ja ka kõige valusama kogemuse. Teenekas kultuurijuht, õpetaja ja koolijuht Mati Kukk lahkus meie hulgast. Oma elutöö, nii haridus- kui ka kultuurivaldkonnas tegi ta Raplamaal. Mõni, kes teda veel mäletab, on öelnud, et eks ta üks vastuoluline tegelane oli. Noh ja siis? Astugu see, kes arvab, et on ingel, viis pikka sammu ette – kõik luust ja lihast inimesed tahavad teda näha!
Igalühel meist on oma tume ja hele pool ning nende vahel mitmekümne varjundiga hall ala. See hall teebki inimesed huvitavaks. Tavaliselt on nii, et just vastuolulised inimesed saadavad korda tegusid, mille eest neid tuleks meeles pidada. Järelhüüdu kokku pannes tuli aga tõdeda, et peale lähimate kaasteeliste ei mäleta Mati Kukke enam ei vanad, keskealised ega noored. Kust nad saaksidki mäletada, kui me iga päev oma minevikku ja selles toimetanud inimesi tühistame? Meil ei ole seda kohta, kus neid meenutamas käia.
Teine lugu on seotud kunstiga ja tuli valusalt esile seoses kunstnik Berlokko loomingu värske väljapanekuga. Valus küsimus on: mis saab neist taiestest ja teiste varem või praegu töötavate kunstnike teostest pärast seda, kui inimeste maine teekond lõppeb – keegi meist ei ole ju igavene ja teispoolsusse minnes pole võimalik midagi maist kaasa võtta. Iga lahkuja jätab endast siia lootuse, et ehk teda ei unustata, et ta ei kuulu tühistatavate nimekirja… Ka kunstnikud loodavad seda. Aga tegelikult? Mitu lugejat mäletab veel, kes oli vana Ermi? Kui ära ei unusta, siis järgmise nädala veerus ütleme, kes ta oli. Kui see lubadus ikka meeles püsib.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare