24.9 C
Rapla
Neljapäev, 30 mai 2024
LisalehtKUKITEMUKI: Pärimusmuusika annab palju vabadust!

KUKITEMUKI: Pärimusmuusika annab palju vabadust!

Novembris ilmus noorte pärimusmuusika ansamblil Triuka esimene digitaalne EP, mis kannab pealkirja “Hõbepurjed”. Kuivõrd ansambli üks liige Triin Pihlap on Raplamaalt pärit, haarasin noortel laulusabast ja tegin nendega juttu sellest, mis neid pärimuse juures kõnetab ja kuidas nende muusika sünnib.

Ansambel Triuka koosneb kolmest noorest muusikust. 16-aastane Triin Pihlap mängib viiulit, 14-aastane Uku Zolgo eesti lõõtsa ja 17-aastane Aino Rahel Aimla tšellot. Ühtlasi on tegemist noorima ansambliga, kes möödunudsuvisel Viljandi pärimusmuusika festivalil üles astus. Noored räägivad, et pillimehena arenetakse kõige kiiremini esinedes, sestap tasub Triuka veebiavarustest leitavale muusikale kaõrv peale panna ja neid ka Raplamaale esinema kutsuda.

Kus te pärit olete?
Triin: Raplamaalt Kumma külast.
Aino: Tallinnast.
Uku: Mina olen pärit Põlvamaalt Moostest.

Kuidas te jõudsite pillimänguni?
Uku: Mina jõudsin lõõtspillimänguni läbi peretuttava, kes koosolemistel ja pidudel alati karmoškat mängis. Sealt sain selle pillimängupisiku ja samal ajal avati Mooste rahvamuusikakool. Hakkasin juba viieaastaselt pilliõpingutega pihta ja olen väga õnnelik, et selle tee valisin.
Triin: Viiuli mängimiseni jõudsin tänu oma emale, kes soovitas mul seda teha, ja vanemale õele, kes sel ajal ka viiulit õppis, ning sõpradele, kes hakkasid minuga samal ajal muusikakoolis pilli õppima. Alustasin Tekla Tappo juures Rapla muusikakoolis.
Aino: Kuna mu peres on muusikuid, on muusika mulle terve elu oluline olnud. Esimeses klassis tahtsin ise ka mingit pilli õppida ja täiesti juhuslikult valisin tšello. Siiani on huvi edasi tegutseda ja seda kavatsen tulevikus arendadagi.

Kus ja kuidas te kohtusite ja otsustasite koos muusikat tegema hakata?
Triin: Nii Uku kui ka Ainoga olen kohtunud pärimusmuusika laagrites, Ainoga Kandlekoja Pärimusa laagris ja Ukuga Laste ETNO-s. Koos muusika tegemise lükke andis Viljandi Pärimusmuusika Keskus, kes kutsus meid jaanuaris 2022 kokku, kuna arvati, et võiks veel olla omapäraseid noori pärimusbände ning meie ülesanne oligi üksteist tundma õppida ja bändiks areneda, otsides enda helikeelt. Meil on muidugi ka juhendaja/mentor olnud, Johan Kristjan Aimla.
Enter

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare