spot_img
5.5 C
Rapla
Reede, 24 märts 2023
ArvamusUue aasta ennustused õrritavad meeli ja paotavad ust tulevikku

Uue aasta ennustused õrritavad meeli ja paotavad ust tulevikku

Keeruline on leida inimest, kes loeb horoskoobi läbi ja ütleb, et jah, ma usun seda täielikult. Pigem liigitatakse see meelelahutuse alla. “Ma ei usu seda, aga lihtsalt on põnev lugeda, mis seal kirjas on,” võiksid nad öelda. Ometi kütavad horoskoobid ja ennustused iga aasta lõpus kirgi ning kõditavad meeli. Põnev on ju teada, mida uueks aastaks ennustatakse.
Detsember lõpeb ja jaanuar algab suurte ennustustega algava aasta kohta. Need ilmuvad ajalehtedes, veebis ja telekanalitel. Nii leiab ka tänavusest aastavahetuse telekavast mitu saadet, kus ennustajad, kaardimoorid ja selgeltnägijad kaamera ette tuuakse, et pajatada algava aasta saladustest. Jällegi, keeruline on leida inimest, kes ütleks, et ta seda kõike usub, kuid ikkagi tõmbavad need saated tähelepanu ja köidavad meeli.
Kõnekas on see, mis puudutab Igor Mangi ennustusi. Enne 2018. aasta 9. mail eetrisse läinud “Pealtnägija” saatelõiku oli Mang Maalehe veergudel ülipopulaarne nägu. Kui tema horoskoop aasta alguses ilmus, olid lehed nagu niuhti müügilettidelt kadunud. See oli muidugi etteaimatav ning seetõttu tiražeeris Maaleht seda lehenumbrit topelt.
Minu jaoks kõneleb see inimese ürgsest soovist õppida tundma salapära ja saada teada seda, mida veel toimunud ei ole. Isegi kui see kõik on tehtud meelelahutuslikuks, elab selles ometi tükike lootust – ehk midagi läheb täppi. Ja seetõttu ma mõistan, miks on televaatajad valmis poolteist tundi kuulama ennustajaid ja selgeltnägijaid. Isegi kui seal on sees omajagu soolapuhumist, ei välista see terakest tõtt, mis peidus võib olla.
Loetud aastakümned tagasi tegutses Ameerika Ühendriikides astronoom ja teaduse populariseerija Carl Sagan. Eesti keeles on ilmunud tema raamat “Deemonitest vaevatud maailm. Teadus kui küünal pimeduses”, mis ka minu riiulil seisab. Kõige populaarsem on aga tema teleseriaal “Kosmos”, mida näidati USA teleekraanidel kaheksakümnendatel. Seal ta lahkab kosmose saladusi ja arutleb inimkonna ja meie planeedi seisu üle universumis. Ühes episoodis kõneleb ta ka astroloogiast ja horoskoopidest. Ta tõi välja, et muistsel ajal jälgisid astroloogid taevast ja planeetide liikumist ning ennustasid selle põhjal tulevikku.
Lihtne näide: kui eelmine kord asus Veenus Jäära tähtkujus, siis mis sündmused meie impeeriumis aset leidsid? Võib-olla sünnib seekord midagi sarnast. Tuginedes usule, et planeetidel ja nende asendil taevalaotuses on meie elule mõju, saigi tulevikku ennustada.
Üks horoskoopide edu võti on muidugi see, et need pannakse kirja ebamääraselt. Nendes ei ole välja toodud kuupäeva ja täpset sündmust, vaid seda on kirjeldatud ümber nurga. Siis on võimalik rakendada tagantjäreletarkust ja tõlgendada see kuidagi õigeks.
Ka meie tänases lehes on heidetud pilk uude aastasse. Meie enda kaardipanija Helerin Väronen ladus tarokaarte ning uuris, mida uus aasta meile toob. Võin kinnitada, et ta võttis seda tööd erakordselt tõsiselt ning töötas kõik tekstid põhjalikult läbi. Seega keerake lehte ja uurige, mida tulevik selle ennustuse kohaselt toob. Uks tulevikusündmustele on paotatud.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Sõnumid
Kõik uudised
Kuulutused