13.8 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
UudisedPPA vahetab välja Selverites väljastatud ID-kaardid

PPA vahetab välja Selverites väljastatud ID-kaardid

Politsei- ja Piirivalveamet
Riigi Infosüsteemi Amet

Politsei- ja Piirivalveamet (PPA) peab lõpetama Riigi Infosüsteemi Ameti (RIA) ettekirjutuse tõttu alates tänasest ajutiselt Selveris ID-kaartide, elamisloakaartide ja digitaalsete isikutunnistuste väljastamise ning tunnistab kehtetuks seal juba väljastatud kaartide sertifikaadid. Inimestele, keda see otsus puudutab, toodetakse kiirkorras uued kaardid ja nendega võetakse isiklikult ühendust.

RIA esitas eile, 15. veebruaril ID-kaartide sertifitseerimise eest vastutavale SK ID Solutions AS-ile ettekirjutuse, millega kohustab ettevõtet peatama ID-kaartide sertifikaatide väljastamise Selverite infolettidest ja tunnistama kehtetuks Selveris juba välja antud kaartide sertifikaadid. Juba välja antud ID-kaartide sertifikaadid tunnistatakse kehtetuks reedel.
Seoses RIA ettekirjutusega peatab PPA tänasest, 16. veebruarist Selverite infolettides ID-kaartide, elamisloakaartide ja digitaalsete isikutunnistuste väljastamise ning Selveritesse dokumendi tellinud inimestele väljastatakse dokument alates homsest PPA teenindustest.
Homsest alates on PPA teenindustes võimalik oma peatatud sertifikaatidega dokumendid välja vahetada ka kõigil neil, kellele juba on dokument väljastatud Selverist. PPA teavitab sellest kõiki Selverisse dokumendi tellinud inimesi otse nii e-maili kui ka telefoni teel.
PPA identiteedi ja staatuse büroo juht Margit Ratniku sõnul kehtib Selveris kätte saadud ID-kaart isikut tõendava dokumendina edasi ja seda saab kasutada nii reisimisel kui ka näiteks retseptiravimite ostmisel. „Küll aga ei saa Selveritest kätte saadud dokumentidega alates reedest end autentida ega anda digiallkirja ehk mõjutatud on need inimesed, kes kasutavad ID-kaarti lugeris,“ ütleb Ratnik.
Politsei jõupingutus on praegu suunatud sellele, et kiiremas korras Selverist oma ID-kaardi, elamisloakaardi või digitaalse isikutunnistuse kätte saanud inimestele väljastada uus dokument. „Vahetame nende inimeste dokumendid tasuta välja ning tagastame neile dokumendi Selveris väljastamise eest makstud teenustasu. Politsei on kaasanud reservametnikud ning eilsest alustasime tegevustega, et dokumendid kiirkorras trükkida ja reedest välja andmisega alustada,“ kirjeldab Ratnik.
RIA hinnangul tuli kauplustes väljastamine peatada, sest uuele dokumentide väljastamise viisile, millega ühtlasi väljastatakse ka e-allkirjastamise sertifikaate, ei ole audiitor ega RIA saanud veel oma heakskiitu anda.
„Selleks, et riik saaks väljastada dokumente ühes PIN-koodiümbrikutega ehk need oleks elektrooniliselt kasutatavad, tuleb teenusepakkujal esitada RIA-le vastav teave ning sõltumatu audiitori hinnang, mis kinnitab, et väljastamine vastab Eesti ja Euroopa Liidu kehtestatud nõuetele. Kuna RIA-le ei ole sellist teavitust ega audiitori vastavushinnangut esitatud, ei ole teenusepakkujal õiguslikku alust väljastada ID-kaarte ning dokumendi kiibil asuvaid sertifikaate kauplustes,“ ütles RIA järelevalveosakonna juhataja Ilmar Toom.
Dokumentide ja sertifikaatide väljastamisega Selverites võib jätkata, kui on olemas vajalikud kooskõlastused audiitorilt ja RIA-lt ning kõik dokumentidega seni tehtud tehingud on õiguspärased ning seni antud allkirjad jäävad kehtima,“ lausus järelevalveosakonna juhataja ning kinnitas, et dokumentide turvalisusele ei ole etteheiteid.
ID-kaartide väljastamist alustati kuue Selveri infoletis 27. jaanuaril. Eilseks on Selveritesse tellitud 1748 ID-kaarti, millest inimestele on kätte antud ligikaudu 1100. Samuti on Selverites välja antud 92 elamisloakaarti ja 16 digitaalset isikutunnistust.
Passide väljastamine Selverites jätkub, kuna seda teenust RIA ettekirjutus ei puudutanud. PPA töötab selle nimel, et taastada esimesel võimalusel ka teiste dokumentide kätte saamise võimalus Selverites.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare