3.8 C
Rapla
Neljapäev, 25 apr. 2024
LisalehtRohelised Sõnumid: Prügiplakat võitis Raplamaa keskkonnamõtte konkursi

Rohelised Sõnumid: Prügiplakat võitis Raplamaa keskkonnamõtte konkursi

„Meie endi prügi, meie endi hukk,” on Raplamaa keskkonnamõtte konkursi võidutöö sõnum. Sünge sõnumiga plakati autorid on klassikaaslased ja head sõbrad Arko Pajo, Günther Erik Nisu, Henri Nipernadi ja Kaspar Kesküll Rapla Vesiroosi koolist.

„Me võtsime konkursist osa, sest tahtsime laiendada enda ja noorte silmaringi keskkonnaprobleemide alal võimalikult lihtsa ja arusaadava sõnumiga,” ütles Arko Pajo.
„Keskkonnaga seotud probleemid on meile väga olulised, kuna see kõik, milles me elame, on keskkond, õhk, vesi, maapind jne, ja kui me seda reostame, siis elame ise reostuses ja kannatame selle all,” lisas ta.
Oma töö keskmesse võtsid noormehed prügi. „Sest prügi on kahjuks lahutamatu osa meie elust ja seda tuleb aina juurde. See on aina suurenev probleem ja kannatame selle all just meie, noored, kõige rohkem, kuna jääme selle Maa peale veel pikaks ajaks,” selgitasid autorid. Idee leidmine nõudis omajagu kaalumist, teostus ise oli aga kiire.
Keskkonnamõtte konkurssi korraldas Rapla Rotary klubi esimest korda. Konkursile laekus viis tööd, mis kõik olid konkursi eestvedaja Ruve Schanki sõnul kõrge kvaliteediga ja võiduväärilised. Need kõik kuulutati laureaatideks, kuid nende seast valiti välja ka võitja.
Kaks tööd kandsid endas positiivset sõnumit, kaks viitasid probleemidele pigem negatiivses võtmes ja üks jäi nende kahe vahele, olles väga infomahukas. Võidutöö valimisel läks klubis vaidluseks ja lõpliku tulemuse otsustas hääletus. Otsustavaks sai konkreetsus. „Isegi vana plakatitegija kadestaks sellist sõnumiselgust,” ütles Schank.
Kõikide esitatud tööde kasutusõigus on lisaks autoritele ka Rotary klubil. Esimese hooga on neil plaanis võidutööd kasutada aprillis toimuval Lõuna-Soome ja Eesti piirkondlikul konverentsil. Mil viisil töö kasutusele tuleb, Schank veel ei tea. Üks võimalus on see oksjonile panna, teine seda vaatamiseks muul moel eksponeerida. Schank lisas, et seda saaks kasutada ka Rotary süsteemis Eesti-siseselt.
Konkursi idee viskas Ruve Schank õhku möödunud aasta novembris toimunud Raplamaa keskkonnakonverentsil. Ta ütles, et konkurssi plaanib klubi jätkata.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare