3.8 C
Rapla
Reede, 26 apr. 2024
ValladRapla valdSügisel jääb Raplas sõimerühma kohti veelgi vähemaks

Sügisel jääb Raplas sõimerühma kohti veelgi vähemaks

Sügisel loodab Rapla linna lasteaedadesse koha saada 109 alla kolmeaastast last. Linna kolme lasteaia peale on sügisel sõimekohti neist vaevu kolmandikule.

Viimastel aastatel on Päkapiku lasteaed avanud kaks sõimerühma 1,5-3-aastastele lasteaiateed alustavatele mudilastele. Sel sügisel saab lasteaed avada vaid ühe rühma. Lisaks Päkapiku lasteaiale on üks sõimerühm veel Naksitrallide lasteaias. See tähendab, et tavapärase kolme rühma asemel alustab sügisel tööd vaid kaks. See on mõistagi teinud murelikuks kohta ootavad lapsevanemad, kes soovivad sügisel tööle naasta. Juba täna on ootejärjekorras hulk lapsi, kes möödunud aastal kohata jäid.
„Aiarühmades ei vabanenud piisavalt kohti sõimerühmadest n-ö välja kasvanud laste jaoks. Ühe sõimerühma asemel on plaan avada liitrühm, kus õpivad koos sõime- ja aiaealised lapsed,” selgitas Rapla abivallavanem Rain Terras.
Sõimerühma maksimaalne suurus on 16 last. Pilk lasteaia järjekorrale ütleb, et Rapla linnas jääb enam kui 70 sõimeealist last loodetud aiakohata. Probleemi leevendamiseks vaatab vald lapsehoidude poole. Eelmisel suvel viis vald läbi hanke kuni aastani 2025 ja ostab kohalikelt teenusepakkujatelt 50 hoiukohta.
Terras lisas, et vald on valmis koostööks naabervaldadega juhul, kui vanematel on võimalus mõne teise valla lasteaia või lastehoiu teenust kasutada. „Hetkel on vabu kohti lasteaia Sinilill Järlepa rühmades ja Kabala lasteaed-põhikooli Purku rühmas. Osa vanemaid ongi leidnud võimaluse nende rühmade kasuks otsustada,” rääkis Terras.

Kodused lapsed hakkavad toetust saama
Leevendust püüab vald pakkuda ka uue toetusmeetmega peredele, kelle lapsed kohata jäävad. Nii nagu vald hüvitab lapsehoiu teenust peredele, kellele aiakohta ei saa pakkuda, hakkab ta seda tegema ka peredele, kes on valmis oma lapse veidi kauemaks koju jätma.
Eelnõu on kavandatud volikogu selle kuu istungi päevakorda. Kuigi otsuseid langetatud veel pole, võiks toetus olla eelnõu kohaselt lapse kohta 200 eurot kuus. Vald on tänavuse aasta eelarvesse planeerinud koduse lapse toetuse maksmiseks 36 000 eurot ehk 18 lapse toetuse jagu.
Terras ei soostu ennustama, kui palju lapsi võib sügisel kohata jääda. „Lasteaiakohtade jagamise protsess on veel lõpusirgel. Eelpool nimetatud õigusakti kehtestamine mõjutab suure tõenäosusega samuti hetkeolukorda. Seetõttu oleks mingite numbrite väljapakkumine pigem ennustamine. Vaatame selle mõju ja siis saab juba olukorda konkreetsemalt hinnata,” ütles ta.

Erivajadustega lapsed
Üldisele kohanappuse probleemile lisavad oma nüansi erivajadustega lapsed. „Päkapiku lasteaed on kasvanud suureks, praegu käib lasteaia Rapla linna rühmades 148 last ja lisaks Kuusiku rühmas veel 20 last. Üldine laste arvu suurenemine lasteaias toob kaasa ka eriliste laste arvu suurenemise. Üsna mitmele lapsele on Rajaleidja keskus andnud tasandus- või sobitusrühmas õppimise soovituse,” rääkis Terras.
Mäletatavasti kaotas vald 2019. aastal Raplast erilasteaia Pääsupesa ja liitis rühmad Kellukese lasteaiaga. Täna on kõik linna lasteaedade kohad arvel ja konkurents nende saamiseks suur. Mõistagi paneb see ka lasteaiad keeruka väljakutse ette, kuidas kõikide perede vajadusi täita. Tasandus- ja sobitusrühma maksimaalne suurus on tunduvalt väiksem tavalise aiarühma omast. Aiarühma asemel tasandusrühma avamine tähendaks kohtade arvu üldist vähenemist. Täna tähendab see nii mõnegi erivajadusega lapse jaoks, et aiateed jätkatakse tavarühmas, sest muid võimalusi lihtsalt pole.
Katrin Antson rääkis, et Päkapiku lasteaed võttis eelmisel aastal palgale tugiisiku, kes erivajadustega lapsi toetab. „Aga teda on ka ainult üks ja selliseid lapsi on palju, kes seda tuge vajavad,” ütles ta. „Pikas perspektiivis ei ole see jätkusuutlik, sest kõik need lapsed vajavad tuge,” lisas Antson. Vajalikku tugipersonali lihtsalt napib. Paratamatult tähendab see seda, et lõviosa koormusest peavad enda peale võtma tavarühmade lasteaiaõpetajad.

Kohti on vaja, aga…
On selge, et pikad järjekorrad vajavad põhimõttelisemat lahendust, kui aastake pikemaks venitatud kodusolek. Eelmise aasta alguses paigaldati Päkapiku lasteaia õuele konteiner, mis võimaldas avada lisanduva aiarühma. Terras ütles, et praegu kehtivas investeeringutekavas on tahe 2024. aastal soetada veel üks lasteaia moodulrühm. „Arvestades aga kasvanud kulusid juba töös olevatele projektidele, ei saa me kahjuks seda kulutust endale lubada,” lisas ta.
Täna leevendatakse probleemi kiirete lahendustega. „Samas me tahame vallana arendada ja siin me ei saa mööda vaadata lastehoiuteenuse tagamisest. Vaatamata sellele, et hetkel investeeringute kava ei näe ette uut lasteaeda, valmistab valitsus selle võimalikku ehitust ette, alates asukoha valikust kuni hanke kuulutamise protsessi etapini välja. Ka see protsess võtab oma aja ning selle ajaga muutub meie majanduskeskkond. See annab võimaluse sobival hetkel kiirelt reageerida,” rääkis Terras.
„Siinjuures tahan kutsuda üles meie vallas elavaid, kuid mitte end siia registreerinud kodanikke seda siiski tegema. Sellega toetate kõige lihtsamal, otsesemal moel meile endile vajalike teenuste kättesaadavust. Keskmiselt kaks meie vallakodanikku tagavad oma maksutuluga ühe lapse aastase lapsehoiuteenuse!” lisas Terras.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare