5 C
Rapla
Neljapäev, 17 okt. 2024
ArtikkelGALERII: Inimest tuleb alati märgata!

GALERII: Inimest tuleb alati märgata!

Eve Kruuse

Märjamaa rahvamaja ees peatub poole nelja paiku väike valge buss. Sealt väljuvatel inimestel on paremad riided seljas ja isemoodi äraseletatud väärikas olek. Koos suunduvad nad maja peauksest sisse – kultuuritöötajate austamisüritusele “Raplamaa Kultuurisammas 2023”.
Väikese valge bussi seltskond on heatujuline. „Alati tuleb märgata inimest! Kui muud mitte, siis anna kasvõi suppi,“ tõdeb Kaiu rahvamaja juhataja Aivo Sildvee rõõmsalt vastuseks siinkirjutaja intrigeerivale küsimusele, kas sellist priiskamist, nagu täna siinsel üritusel, on raskel ajal üldse mõistlik teha.
„Kultuur on alati kahjuks olnud esimene, mida keerulistel aegadel kärpima hakatakse,“ lisab Kuimetsa harrastusteatri Idu näitleja Ülo Sild ja nõustub Sildveega, et sellist üritust, nagu 30. märtsil Märjamaal toimus, on kohe hädasti vaja. Enne saali suundumist jõuab Sild veel esitada kutse tulla 26. mail Kuimetsa, sest siis on sealses rahvamajas lavastuse „Mäng on alanud“ esietendus.
Väärikas seltskond kogunes austamisürituseks saali. Aga enne veel, kui tervitussõnavõttude, tänukirjade ja tiitlite jagamine lahti läks, oli rahva ees keegi mees, kes ennast linnupäise maski taha peitis. Näitas seina peale numbreid, pilte poolpaljastest naistest ja räbaldunud aluspükstega mehest ning rääkis, et investeerimine, see on imelihtne ja et kõik saavad sellega hakkama.

Nemad lähevad ajalukku
„Valtus on näiteringid tegutsenud juba 100 aastat. Mul on hea meel, et olen suutnud hoida alles seda, mis algas kunagi ammu enne mind,“ ütles tiitli “Raplamaa Kultuurisammmas 2023″ saanud Valtu seltsimaja harrastusteatri juht Anne Archipov. Valtu Haridusselts saab käesoleval aastal saja-aastaseks, selle tähistamiseks toob sealne rahvas lugemisteatri vormis lavale Loone Otsa näidendi „Libuhunt“. Ei ole trükiviga, nii ongi.
„Imeline!“ õhkas suurt lillesülemit kandev Rapla kultuurikeskuse kultuuritöötaja Piia Põder, keda pärjati Raplamaa aasta kultuuritegija tiitliga. Tõelise kultuurikorraldajana saab see noor naine hakkama paljude asjadega, näiteks samal ajal magistriõpingutega loob ta erilisi sündmusi, olgu need siis muusikalid või ETV otseülekandena kogu Eestile mõeldud isadepäeva kontsert.
„Asju ei tehta ju tähelepanu nimel,“ rõhutas Kalju Visnu. „Mulle üldiselt ei meeldi avalikult pildis olla, aga igal juhul on meeldiv tunne,“ tõdes tiitli “Raplamaa Kullatükike 2023″ omanik. Suurepärane aunimetus – Kullatükike – iseloomustab kõige paremini inimest, kes suudab muuta helisevaks kõik väiksemad ja suuremad sündmused, kes tunneb kõiki nuppe helipuldis, kes oskab toimetada katlaruumis, elektrikilbis, ventilatsiooni sättida, ilma kelleta ei toimu Rapla kultuurikeskuses midagi. „Selline ürituse formaat on vaieldamatult hea – siin kohtume oma valdkonna inimestega,“ kiitis Visnu.
Kogu tseremoonia oli pikitud nauditavate vahepaladega, näiteks paistis meeleoluka kavaga silma segarahvatantsurühm Hopsani, „Saunatantsuga” tõi lapseliku rõõmu saali lasterühm Vankerdajad. Marten Kaljas kandis ette kaks pala karmoškal. Ühele neist – laulu „Soo“ ürgsele lüürikale suutis muusik anda isemoodi tõlgenduse.
Oma tervitussõnad ütlesid peolistele Raplamaa Omavalitsuste Liidu juhatuse aseesimees Tanel Viks, Eesti Rahvakultuuri Keskuse direktor Kalle Vister ja Märjamaa vallavolikogu esimees Ottomar Linna.
Eesti Rahvakultuuri Keskuse auhinnad andsid üle keskuse direktor Kalle Vister ja Raplamaa rahvakultuurispetsialist Anne Ummalas.
Raplamaa kultuuritöötajate tunnustamisauhinnad andsid kätte Kehtna vallavanem Tanel Viks ja Raplamaa Omavalitsuste Liidu kultuuri- ja hariduse spetsialist Age Tekku.

Raplamaa omavalitsuste kultuuritöötajate tunnustused

Raplamaa Kultuurisammas 2023
Valtu seltsimaja harrastusteatri juht Anne Archipov

Raplamaa 2023. aasta kultuuritegija
Rapla kultuurikeskuse kultuuritöötaja Piia Põder

Raplamaa 2023 Kullatükike
Rapla kultuurikeskuse majandusjuhataja ja helitehnik Kalju Visnu

 

Eesti Rahvakultuuri Keskuse tänukirjad

Tubli tegija tänukiri MTÜ Teenuse Naiste Ühendus
Tubli tegija tänukiri Vana-Vigala Rahvamaja juhatajale Astra Põlmale pikaajalise Raplamaa harrastusteatrite tegevuse eestvedamise ja ühistegevustele õhutamise eest
Tänukiri Järvakandi kultuurihallile pikaajalise ja sihikindla kultuurielu edendamise eest
Tänukiri MTÜ Wäega Wärgile pikaajalise ja sihikindla tegutsemise ning Raplamaa rahvakultuuri elavana hoidmise eest

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare